El primer denunciant dels abusos a menors per part del monjo Andreu Soler a l'Abadia de Montserrat ha reclamat aquest dijous a les portes del Congrés que s'ampliï a 50 anys el termini de prescripció d'aquests delictes. Miguel Ángel Hurtado, que el 2016 ja va presentar a la cambra baixa 300.000 signatures contra la prescripció (finalment en van recollir 520.000), ha denunciat que malgrat les converses que els membres de la campanya #elabusonoprescribe han mantingut amb les forces polítiques, els partits i el govern espanyol "no han fet res" per prevenir futurs delictes. En aquest sentit, ha recordat que l'ampliació del termini incentivaria l'Església a denunciar a la Fiscalia els casos que detecta "perquè no és el mateix pagar una indemnització per tres casos que per trenta", i s'ha preguntat "com pot ser" que encara no s'hagi cessat l'abat de Montserrat malgrat que va encobrir durant 18 anys els abusos.

A les portes del Congrés, Hurtado ha recordat que la legislatura espanyola s'esgota sense que l'executiu espanyol ni tan sols hagi activat la reforma que tenia plantejada i que situava la prescripció els delictes d'abusos sexuals a menors als 30 anys.

Ha recordat que el maig del 2016 va lliurar centenars de milers de signatures al Congrés i tots els partits polítics es van comprometre a estudiar la qüestió, però "la legislatura ha acabat i no han fet res" mentre "dia a dia segueixen sortint casos de pederàstia gravíssims de depredadors" que no paguen per aquests delictes.

Per això ha demanat una reforma "urgent" i ha "exigit" als partits polítics que de cara a la campanya electoral incloguin la seva posició respecte als abusos als seus programes. "És el moment que prenguin partit", ha afirmat Hurtado, acompanyat a aquest acte per l'antic membre de la comissió antipederàstia vaticana Peter Saunders i el president de l'Associació Infància Robada Juan Cuatrecasas.

Hurtado ha recordat que malgrat que la seva entitat aposta perquè els delictes no prescriguin, està disposada a admetre un límit de 50 anys perquè la proposta tinguin encaix constitucional. "Volem una reforma ambiciosa" ha afirmat abans d'assegurat que l'avantprojecte de Llei que prepara el PSOE és només "un pedaç".

En aquests sentit, ha recordat que si es repetís ara un cas com el de Montserrat "les deu víctimes ens quedem fora perquè el delicte ha prescrit". Segons la reforma del PSOE, el seu delicte hauria prescrit fa un any, quan ell tenia 35 anys.

Hurtado ha recordat que aquest pas és vital per prevenir delictes, perquè si no es poden dictar sentències judicials els depredadors sexuals poden obtenir certificats d'antecedents penals que els permetin treballar amb nens "sense problemes".

A més, la reforma incentivaria l'Església denunciés els casos a la Fiscalia. "Fins el moment les institucions no han col·laborat amb la justícia, perquè com que el delicte ha prescrit no han de pagar indemnitzacions a les víctimes".

Ha recordat que a altres països la Fiscalia està requisant els arxius i informes de l'Església sobre casos detectats per aquesta institució, mentre que a l'Estat la ministra de Justícia demana "permís a l'Església per saber quants casos hi ha".

"Estan enviant el missatge que l'Església està per sobre la llei", ha conclòs.