Després de 130 anys dedicades al servei de la vila les Germanes Josefines deixaran la Residència d'avis de Sant Jaume de Cardona, l'antic hospital, aquest mes de febrer. Les quatre monges que encara quedaven al centre es traslladaran a Manresa i a Terrassa on les destina la congregació que, des de la seva arribada a la vida ducal, s'ha dedicat a la cura de malalts i ancians del municipi.

Maria Argerich, de 87 anys, i Ángeles Hernández, de 84, fa 27 anys que viuen i treballen a la residència cardonina, mentre que Amor Roman, de 80 anys, en fa més de 20 que hi va arribar. L'actual superiora, la germana Encarnación Morales, que té 73 anys, en fa 6 que és al capdavant de la comunitat. Totes quatre se'n van molt satisfetes de la seva estada i la tasca al centre. «Ens recordarem molt de Cardona. Jo he sigut molt feliç aquí i m'he sentit molt acompanyada i acollida pel personal», assegura la superiora.

La professionalització de la residència i la davallada del nombre de germanes per la manca de vocacions ha propiciat la marxa de les germanes d'una residència que en el seu temps havien gestionat completament. Mossèn Antoni Guixé, que va ser durant vint anys el rector de Cardona i ara està jubilat al seminari de Solsona, ha mantingut una estreta relació amb la residència i cada dimarts hi fa missa. Guixé recorda que «la residència antigament era un hospital que a més d'un lloc de cura era un lloc d'hospitalitat».

La congregació de germanes Filles de Sant Josep va arribar a Cardona amb 7 monges que, amb els anys, s'han anat rellevant i han arribat a ser una dotzena. En un principi, elles eren les responsables de la residència i la van tirar endavant amb molt poc personal i pocs mitjans. En destaquen la figura de mossèn Joan Garcia, «que va ser un puntal de la residència i va fer una gran labor per tirar-la endavant», diu Guixé.

La germana superiora recorda que als inicis «els ancians pagaven 4 o 5 pessetes i el que més, 12». La comunitat va ampliar la seva tasca i va fer també un taller de labors on ensenyaven a brodar i cosir a les noies i algunes germanes anaven per les cases a curar malalts. Durant una època el centre va acollir fins i tot parts i, amb els anys, ha anat evolucionant fins a l'actual model de residència amb una fundació que la gestiona.

Tot i que les monges han anat quedant en segon pla, no han deixat mai la «missió de treball» que caracteritza la comunitat. Encara s'encarreguen de tasques com preparar esmorzars, a banda de l'inestimable acompanyament que fan als residents durant les 24 hores del dia. Mossèn Guixé en destaca «la feina de caire humà, que les famílies agreixen molt, i l'aspecte espiritual que també vetllen». Amb el record del seu pas per Cardona, ara les germanes portaran la seva vocació i el seu servei a les residències que té la comunitat a Manresa i a Terrassa. A Cardona deixen el seu llegat en un centre que té un gran arrelament i estima al municipi.