15 de febrer de 2019
15.02.2019
Regió7

El govern de Sant Fruitós sotmetrà a consulta popular una part del POUM

L'executiu local portarà el pla urbanístic a aprovació inicial al ple municipal del proper 6 de març

14.02.2019 | 23:21
Una de les accions fetes per la plataforma Salvem el Pla de Bages

L'Ajuntament de Sant Fruitós preveu sotmetre a una consulta popular els aspectes que fins ara han aixecat més controvèrsia del futur nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que tot just està en fase d'avanç i que properament es preveu sotmetre a aprovació inicial. Aquesta iniciativa es fa pública després del naixement de la plataforma Salvem el Pla de Bages, que es mostra especialment crítica amb les reserves de sòl per a futurs desenvolupaments que s'hi dibuixen. Argumenten que la proposta urbanística que s'està perfilant (vegeu Regió7 del 8 de gener) «pretén multiplicar per 2,5 la superfície actual disponible per a polígons industrials al municipi, que passa de les 102 hectàrees actuals a 253 hectàrees, quan el 40% (442.000 m2) d'aquest sòl industrial ja existent està actualment desocupat».

En un comunicat fet públic aquest dimarts, l'equip de govern (Gent Fent Poble i PSC) afirma que vol «ser sensible a les realitats que es generen al voltant del POUM, que actualment està en fase d'explicació, valoració i consideració per part dels quatre grups municipals de l'Ajuntament, per poder teixir el màxim de consens possible». Considera que el debat previ al ple «s'ha de realitzar en el si dels representants ciutadans democràticament escollits (Gent fent Poble, CiU, ERC i PSC)», i assegura que «per tenir un debat serè, real i objectiu, el govern municipal vol que, en allò que generi més controvèrsia, els ciutadans tinguin la màxima informació possible i disposin dels elements de valoració de forma clara i directa, i si aquesta informació pot arribar a través dels grups municipals, molt millor».

L'executiu exposa que un dels aspectes que ha de recollir un POUM «són les directius que marquen els plans territorials i els plans directors supramunicipals, que cal considerar, i que el pla urbanístic de Sant Fruitós de Bages ha intentat aplicar de la millor manera possible». No obstant això, reconeix que aquests aspectes «són els que han generat certa contrarietat». El govern municipal diu que està convençut que la proposta del POUM quant a ubicació de futurs sectors, «sense transformació actual del règim del sòl, és bona», però també creu que cal explicar-la amb més temps. Argumenta que la proposta inicial del POUM marca tres àmbits «que provenen de les indicacions dels plans supramunicipals», i el pas que anuncia el govern municipal és el de «sotmetre aquest aspecte a una consulta popular a tots els santfruitosencs i santfruitosenques», que es programa durant la tardor, dins del període d'exposició de l'aprovació inicial. La intenció de l'executiu local, doncs, és portar el POUM a aprovació inicial del ple municipal abans no s'esgoti aquest mandat, probablement el març (hi ha eleccions municipals el mes de maig), i projecta una consulta per a d'aquí a mig any, quan ja hi haurà nous ajuntaments.

De fet, el govern fruitosenc ja ha concretat que el ple per a aquesta aprovació inicial es farà el dimecres 6 de març. La sessió, de caràcter extraordinari, es durà a terme a partir de les 7 de la tarda a la sala de plens de l'ajuntament.

En les setmanes posteriors al ple també es realitzarà una sessió informativa oberta a tota la ciutadania per tal de donar a conèixer el document, i trobades amb els diferents sectors implicats, i es preveuen diferents taules rodones per tractar el pla des dels diferents vessants implicats.

Els grups municipals de Gent Fent Poble i del PSC consideren que amb el document del POUM «que s'aprovi inicialment i amb la consulta popular sobre els tres àmbits, s'obtindrà un POUM ajustat a la voluntat de la majoria de veïns i veïnes de Sant Fruitós».

D'altra banda, la Plataforma Salvem el Pla de Bages, que avui es presenta, ha convocat per a aquest diumenge una caminada per mostrar les zones sensibles de l'entorn de Sant Fruitós.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya