Castellnou de Bages ja ha fet el primer pas per subtituir en el treball de manteniment de la franja perimetral de protecció les empreses amb màquines desbrossadores per un mètode més ecològic, també més econòmic, i alhora amb un rendiment local: l'ús del pasturatge.

Es tracta d'un projecte de recuperació de la silvopastura i de les pràctiques tradicionals per a la gestió d'aquestes línies netes de vegetació per a la protecció contra el focs a les zones residencials. Amb aquesta iniciativa, destaca l'alcalde de Castellnou, Domènec Òrrit, es vol mantenir el sotabosc alleugerit de massa combustible per així minimitzar el risc d'incendis forestals. I, al mateix temps, donar als ramaders de la zona «una alternativa» i un complement «per millorar la seva productivitat i ajudar a la viabilitat de les seves explotacions». En aquest sentit, es treballa alhora per crear lligams de col·laboració entre els establiments de restauració del municipi i els ramaders locals per donar valor al seus productes.

D'entrada, cal tenir present que Castellnou de Bages és un municipi extens format per un petit nucli primigeni i per tres urbanitzacions enmig d'una àrea agrícola i forestal. Ara fa uns anys, amb l'ajut de la Diputació, es va crear tota una franja perimetral que envolta les àrees residencials i que ocupa una superfície de 17 hectàrees. Perquè sigui efectiva, però, cal mantenir-la neta de sotabosc, i aquesta tasca l'ha d'assumir l'Ajuntament. Fins ara, s'ha fet ús d'empreses especialitzades amb mitjans mecànics, que suposaven una despesa bianual de 1.050 euros per hectàrea. El que fa el consistori és arribar a un acord amb ramaders locals i de moment n'ha lligat un, a qui abonen el 60% d'aquest import perquè faci pasturar el seu ramat en àrees que se li assignen d'aquesta franja perimetral.

L'actuació ha començat aquesta setmana, quan un ramat de 120 ovelles, provinent de la masia de Burgueroles (Santpedor), ha iniciat la pastura a la franja perimetral de la zona est del Serrat, la part més necessitada i la de més risc per la seva orografia.

L'alcalde de Castellnou ha explicat que ja hi ha converses avançades amb uns joves ramaders que volen emprendre una iniciativa al municipi basada en formatges artesanals, i amb un altre que ja té la seva activitat implantada, per anar cobrint totes les àrees. Òrrit ha subratllat que és un projecte «pioner», però lent, ja que cal establir un acord entre Ajuntament i ramader, però també amb tots els propietaris que tenen part del seu terreny dins de l'àrea de la franja perimetral.