A menys de quatre mesos de les properes eleccions municipals, l'Ajuntament de Monistrol de Calders ha afegit un nou capítol a un mandat de novel·la. Una història de quatre anys que es podria titular com El poble del canvi, perquè la rotació de cadires ha estat una constant.

El fet més evident és que, en tot el mandat, aquesta població ha acabat tenint de mitjana un alcalde cada 16 mesos i un per cada 225 veïns. I és que el municipi té un padró a l'entorn dels 680 habitants, i fins ara ja ha tingut tres batlles diferents.

L'actual, Arturo Argelaguer (MDI-AM), va assumir el càrrec el 18 de setembre, quan va agafar el relleu de Sílvia Sánchez, del PDeCAT, que governava des de l'estiu del 2016. Ara, però, l'executiu d'Argelaguer, que estava format per quatre dels set regidors del consistori (els dos de MDI i els dos del PDeCAT), ha quedat en minoria, ja que -tal com informava Regió7 en l'edició de dijous- qui va ser el cap de llista de la formació republicana, Enric Vilatersana, ha anunciat la sortida del govern per discrepàncies amb qui era el seu company de grup. Ho ha motivat l'anunci d'Argelaguer de concór-rer a les properes municipals com a cap de llista del PDeCAT.

La situació de fragilitat del consistori arrenca ja d'uns resultats molt fragmentats a les eleccions del 2015. Amb 193 vots dels 441 emesos, la CUP va ser la força guanyadora, però sense majoria absoluta. Va obtenir tres dels set regidors del consistori, mentre que CiU (ara PDeCAT) i MDI-AM es repartien els quatre restants amb només 21 vots de diferència entre ells. Amb aquest panorama, cap de les formacions no va ser capaç d'arribar a un pacte de govern, i el mandat va arrencar amb l'alcaldia a mans de la CUP i en la figura de Ramon Vancells, com a força més votada, però governant en minoria. Aquesta situació va durar poc més d'un any, ja que el 9 de juliol del 2016 es va fer efectiva una moció de censura presentada per les altres dues formacions, que mitjançant un acord de govern van escollir Sílvia Sánchez com a alcaldessa i van enviar els cupaires a l'oposició. L'aliança entre MDI-AM i el PDeCAT s'ha mantingut fins ara, però pel camí hi ha hagut un nou relleu a l'alcaldia. Per motius personals, Sánchez va renunciar al càrrec i el 18 de setembre va passar el relleu a Argelaguer, tot i que ella s'ha mantingut com a regidora i dins del govern. Aquest tercer relleu va suposar, alhora, que tots tres grups municipals amb presència al consistori hagin tingut l'alcaldia a les seves mans. Argelaguer no era el número u de la llista amb què es presentava, sinó Vilatersana.

Per acabar d'arrodonir aquest mandat capgirat, tres dels set regidors que formen el ple municipal no són els mateixos que van començar el mandat. El cas més accentuat és el del PDeCAT, ja que cap dels seus dos representants són els inicials. Van començar Josep Antoni Grande i Noèlia Carreño (números 1 i 2 de la llista), i ara hi són l'esmentada Sívia Sánchez i M. Cinta Masramon. Per part de la CUP, Gustau Erill va deixar l'acta de regidor a mig mandat i el va substituir Antonio Edo.

L'última volta a la clau dels canvis ha estat l'anunci de l'actual alcalde, que ho és com a integrant d'una llista adscrita a ERC, que es presentarà com a alcaldable del PDeCAT a les properes eleccions. I el darrer detonant d'un nou canvi en l'equilibri de forces al consistori per al que encara queda de mandat.