El seguiment arqueològic realitzat en el marc de la rehabilitació de l'antiga fàbrica tèxtil de Cal Clarassó de Santpedor per convertir-la en un equipament sociocultural ha posat al descobert dues tines i la base d'una premsa de vi del segle XIX. El treball, dut a terme per l'arqueòloga Mireia Vila, ha permès també complementar el coneixement de la muralla, que es va obtenir arran del sondeig que es va fer el 2017, i que confirma el seu origen medieval.

Des de l'inici de les obres de construcció dels fonaments i la solera de la nau s'han anat posant al descobert alguns dels elements dels antics habitatges que es van construir a tocar de la fortificació, sobretot a partir del segle XVIII. A més dels murs, paviments i desguassos d'aigües, destaca la troballa de dues tines, dues piques de pedra i una base de premsa de vi, que data de l'últim quart del segle XIX, coincidint amb l'època de més producció vinícola al Bages.

A més, el seguiment arqueològic ha permès confirmar que la muralla va construir-se en el segle XIV i que estava composta per un sòcol de pedra lligada amb fang d'1,5 metres d'alt, i que a partir d'aquesta alçada es va bastir un mur de tàpia de 4 metres. Aquests elements, juntament amb l'antic arc que sostenia el portal, encara es conserven actualment en la paret oest de la nau. Mireia Vila destaca que la muralla «ha sofert molts canvis i tot així encara s'aguanta i és una cosa que hem de preservar perquè és l'únic tram que coneixem així sencer».

El seguiment arqueològic de l'obra ha permès comprovar què hi havia al terreny abans de la construcció de la fàbrica l'any 1899. La troballa de les tines i la premsa de vi confirma «que aquí hi havia unes cases amb uns baixos amb cellers» com a diferents punts del nucli antic, apunta Vila. L'arqueologia i la documentació han confirmat que es tracta d'habitatges del segle XVIII.

La data de la premsa l'ha confirmada un fragment d'una ceràmica que «és un tipus de plat amb una decoració que feia a Sevilla una empresa d'origen anglès que es deia Pickman» i és del 1870-1880. Una de les tines trobades s'ha pogut datar de final del XIX «perquè no té boixa» i, per tant, «vam deduir que la buidaven amb una bomba», un element que sorgeix en aquesta època. Tot i així, s'han trobat elements anteriors que confirmen que al segle XVIII ja s'havia edificat al recinte de l'antiga muralla.

La idea és que amb la rehabilitació de Cal Clarassó «es puguin visualitzar aquests elements sobre l'acabat final» per preservar la seva història. Ara, el seguiment arqueològic continuarà un cop s'iniciïn els treballs per urbanitzar el carrer, a tocar de la muralla.