El projecte per reubicar la futura residència de Sallent i situar-la fora de la zona inundable comença a prendre forma. L'Ajuntament ja n'ha encarregat la redacció a Feu Godoy Arquitectura, que l'ha d'haver enllestida aquesta primavera i deixar-la a punt per poder adjudicar l'obra i començar-la a construir.

L'empresa treballa en la nova proposta des de final d'any, coincidint amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat, fa unes setmanes, de la modificació de planejament que Urbanisme va aprovar l'estiu passat i que ha de permetre desplaçar l'edifici uns metres més lluny del riu respecte al projecte anterior, tal com exigeix l'ACA, atenent-se a la nova normativa estatal sobre inundabilitat aprovada el desembre del 2016, i que ha obligat a refer el projecte.

Per fer front a la nova situació, i en paral·lel a la tramitació de la modificació urbanística, l'Ajuntament va obrir un nou concurs, del qual en van resultar tres propostes finalistes, i ha estat la de Feu Godoy Arquitectura la que s'ha endut l'adjudicació, «amb el repte de veure com es resolia l'enllaç entre la residència desplaçada i l'antiga façana de la Fàbrica Vella que es vol conservar», apunta l'alcalde, David Saldoni.

I és que en el projecte anterior el nou edifici i l'antiga paret quedaven junts, i ara, amb el desplaçament, hi quedarà una separació d'uns vint metres. Segons Saldoni, els tècnics de Feu Godoy treballen amb la idea d'adequar-hi algun tipus de placeta central, que concretaran i definiran amb el projecte que ara estan redactant. Aquesta reformulació també implica tornar a fer els càlculs i redefinir les estructures per adaptar l'edifici al nou emplaçament.

Més de dos anys de retard

El procés de modificació del planejament urbanístic i el procés (encara obert) que ha de portar a refer el projecte ha estat llarg fins al punt de retardar la construcció de la residència un parell d'anys, pel cap baix.

Si el projecte anterior, del qual ja s'havia fet l'aprovació inicial i tenia l'aval de diversos organismes de la Generalitat (entre ells l'ACA), hagués pogut prosperar, les obres ja estarien pràcticament acabades. La idea era començar-les cap al final del 2016 i poder estrenar el nou edifici al llarg d'aquest 2019. Però la realitat és una altra, i tot i que la situació torna a estar encar-rilada, a hores d'ara no hi ha una data clara d'execució.

De fet, Sallent té sobre la taula la proposta de construcció d'una nova residència des de fa gairebé dues dècades. Els primers passos es remunten a l'any 2001, quan l'Ajuntament va comprar l'antiga Fàbrica Vella ja amb la idea de construir-hi la residència futura. El 2008 es va fer un avantprojecte per al nou centre i allotjaments tutelats, però l'aprovació inicial del projecte executiu no es va fer fins al 2016.

Aquella era la proposta amb què s'estava treballant en el moment que es va modificar la llei estatal sobre inundabilitat, més restrictiva, i que va acabar paralitzant el procés i ha obligat a refer el projecte, que ara s'està redactant amb la idea que ja sigui el definitiu.

La futura residència de Sallent ha de substituir l'actual, que ja és vella i ha quedat obsoleta per absorbir tota la demanda que hi ha. La residència Sant Bernat ara té 33 places de residència assistida i 20 places de centre de dia, i el nou edifici es planteja com un equipament més ampli i modern, amb capacitat per a 90 residents i centre de dia.