18 de febrer de 2019
18.02.2019

Cardona projecta crear un nou polígon industrial davant de l'actual de La Cort

La nova àrea es farà a l'altre costat de la C-55, tindrà uns 245.000 m2 i en els dos propers anys se'n vol desenvolupar una cinquena part

18.02.2019 | 17:49
Vista aèria amb l'actual poligon La Cort, a l'esquerra de la carretera, i el sector de la futura nova àrea, a la dreta

Cardona preveu començar a materialitzar al llarg dels propers dos anys un nou polígon que quedaria situat enfront de l'actual, però al costat oposat de la carretera C-55 (a la banda dreta, en sentit Solsona). L'àrea ja està prevista com a futura zona industrial en el planejament vigent -el POUM actual es va aprovar fa pocs anys-, però ara cal redactar-ne el projecte i desenvolupar-lo.

Es tracta d'una de les prioritats de l'Ajuntament cardoní, ja que l'actual polígon La Cort, situat a l'entrada sud del municipi, es considera pràcticament exhaurit i, segona ha explicat l'alcalde, Ferran Estruch, «tenim diverses empreses que ja són al nostre municipi i que volen créixer, i allà on són no poden fer-ho», i fins i tot, «nous projectes empresarials en l'horitzó, que requereixen aquest sòl». Segons ha concretat Estruch, actualment a La Cort només hi queden disponibles tres naus industrials construïdes i un terreny.

El futur polígon La Cort II apareix actualment en el planejament com a sòl industrial no delimitat, una figura que el que fa és establir la reserva del terreny per a l'ús estipulat, però que no es pot desenvolupar fins que el que hi ha actiu no es considera esgotat, com seria ara el cas.

L'àrea inclosa en el POUM preveu la creació d'un nou polígon de 245.000 metres quadrats, tot i que l'Ajuntament té clar que no es materialitzarà de cop, sinó per fases, atenent a les necessitats que es vagin produint. Però també es posa de manifest la necessitat urgent de fer-ne una primera part, d'uns 50.000 m2 aproximadament, tant per donar resposta a les demandes que ja tenen sobre la taula, com per ser atractius per atraure altres empreses.

Els terrenys sobre els quals s'ha de materialitzar el nou polígon són de tres propietaris i l'Ajuntament ja hi té un acord lligat. Però l'objectiu del consistori és que sigui sobretot la Generalitat, mitjançant l'Institut Català del Sòl (Incasòl) la que actuï com a avaladora i com a promotora per desenvolupar-lo. Per avançar temps, el consistori ja ha encarregat un avantprojecte que defineix com es taria distribuïda la futura àrea industrial i la seva viabilitat econòmica.

Uns plantejaments i uns costos que, segons ha explicat l'alcalde cardoní, ja s'han posat damunt la taula de l'Incasòl i de la direcció general d'Urbanisme, i que es veuen «molt positivament». De fet, l'Ajuntament va aprofitar la darrera visita del conseller de Territori, Damià Calvet, per informar-lo de l'estat del projecte i demanar novament la participació directa i principal del seu departament per fer-lo realitat. I és que el projecte ha de passar per diferents tramitacions que s'han d'anar fent en paral.lel i, alhora, el consistori ho ha situat entre els temes prioritaris per poder donar resposta a la demanda que de nou sòl.

En els propers mesos s'ha de tramitar una modificació puntual del Pla General Urbanístic referent a aquest sector, de manera que passi a ser un sòl delimitat, i també el projecte de reparcel.lació i d'urbanització, que defineixen quins espais en resulten i els vials i infraestructures.
Quant a la viabilitat del projecte, Ferran Estruch destaca que l'Ajuntament també ha estat treballant perquè subministraments com ara l'electricitat i l'aigua es faci amb empreses locals, que abaratirien aquests costos.

Estruch ha reiterat que «disposar de sòl industrial i d'habitatge són les nostres grans prioritats, perquè és el que garanteix que la població es pugui assentar o venir de nou al nostre municipi», i que, «a més, en el cas de la indústria partim de la base que ja tenim un teixit important que vol créixer amb nous projectes».

Després del cessament de l'activitat d'Ercros, l'Ajuntament va sol.licitar a la Generalitat que qualfiqués «d'interès general» la reindustrialització del municipi. Una consideració que permetria aplicar bonificacions o exempcions en impostos, taxes i cànons competència de la Generalitat a aquelles empreses que mantinguin o creïn nova activitat a Cardona per un periode de 3 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya