Miguel Hurtado, que va denunciar per abusos el monjo de Montserrat Andreu Soler, ha demanat avui al Vaticà fer efectiva la "tolerància zero" contra la pederàstia i que apliqui mesures concretes per acabar amb aquesta "pandèmia".

"L'important d'aquesta reunió és que el Vaticà clarifiqui què entén per 'tolerància zero', que és un concepte que el papa Francesc repeteix una i una altra vegada", ha dit Hurtado a Roma als mitjans, pocs dies abans que el Vaticà celebri una cimera sense precedents sobre els abusos sexuals a menors a l'Església, que reunirà del 21 al 24 de febrer als representants de les Conferències Episcopals de tot el món, grups de víctimes i superiors generals de congregacions. Hurtado serà una de la dotzena de víctimes que es trobarà dimecres amb el comitè organitzador de la reunió sobre abusos, que aquest matí ha presentat a la premsa el contingut de la cimera.

"Als països més avançats, 'tolerància zero' significa que si un sacerdot abusa una vegada d'un nen, se'l fa fora del sacerdoci, però això només s'aplica amb prou feines a Irlanda i als Estats Units; a Espanya hi ha capellans condemnats per la Justícia que han admès els seus crims i que segueixen formant part de l'Església", ha lamentat Hurtado.

Segons el seu parer, els bisbes"estan treballant increïblement dur perquè l'iceberg de la pederàstia clerical no surti a la llum", i per això ha demanat "transparència, amb xifres i noms". "L'Església espanyola sap perfectament qui són els capellans pederastes, però segueixen sense donar els noms, la localització d'on estan i sense explicar-nos de quants menors han abusat i quin crim han comès", ha denunciat. Per això, Hurtado demana "mesures concretes" per acabar amb la "pandèmia mundial" que és la pederàstia a l'Església.

"No volem reunions genèriques en les que diguin que ho senten molt. Volem que tots els casos de pederàstia es denunciïn a la policia, que la jerarquia catòlica lliuri els arxius canònics interns a les autoritats civils, que els que han encobert abusos, com l'abat de Montserrat, dimiteixen immediatament o siguin cessats", exigeix.

També, "que l'Església es faci càrrec de la responsabilitat civil subsidiària, que pagui la indemnització a les víctimes perquè puguin tenir teràpia i que prenguin un rol actiu a reformar les lleis de prescripció dels delictes sexuals", ha reclamat. Encara que ha qualificat de "positiva" la cimera que començarà aquest dijous perquè "les mirades estiguin posades a Roma", ha dit que "si el papa Francesc volgués acabar amb el problema, la cimera seria de tres setmanes i no de tres dies".

"Tenen dues opcions: actuar de forma proactiva abans que esclatin altres escàndols, prenent mesures contundents, o poden esperar a que l'escàndol els esclati a la cara. Falta molta valentia dels bisbes", ha conclòs.