L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ja és el nou propietari de la finca de Can Figueras, on va viure el pintor Alfred Figueras i on va desenvolupar bona part de la seva obra, que ara s'explicarà en un nou espai museïtzat. L'adquisició, que aquest diari va anunciar en l'edició del 15 de gener passat, ja s'ha fet efectiva amb la signatura de l'acord de compra entre l'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, i els familiars de l'artista, que fins ara n'eren els propietaris i que tenien l'immoble com a casa d'estiueig.

Es tracta d'una finca de 10.441 metres quadrats de superfície a tocar del parc del Bosquet, i a banda de l'habitatge inclou un espai de 1.385 metres quadrats de sostre residencial per construir, i ter-reny rústic, que servirà per eixamplar el parc del Bosquet. Per tot plegat, l'Ajuntament n'ha pagat uns 753.000 euros, en què també es compta el mobiliari de la casa i alguns quadres del pintor que encara hi havia al seu interior.

L'objectiu de l'Ajuntament és museïtzar la finca per explicar la vida i l'obra del pintor, aprofitant l'habitatge actual, de dues plantes, i també l'espai de nova construcció, on es farà un equipament adjacent, on s'habilitaran tres sales d'exposicions. Una d'aquestes sales es dedicarà íntegrament a l'obra d'Alfred Figueras, i les altres dues seran per a exposicions itinerants d'altres artistes que es puguin anar organitzant periòdicament. En aquesta futura edificació, també es preveu un magatzem i un taller per poder reparar peces.

La casa es va construir als anys 30 i hi ha indicis que apunten que els plànols s'haurien projectat al despatx que tenia a la ciutat d'Alger el reconegut arquitecte Le Corbusier, amb qui Figueras tenia una estreta relació. La voluntat del consistori és restaurar la casa i mostrar-la tal com era d'acord amb els plànols originals, i mirant de conservar un clima el màxim de fidel possible al que va envoltar la vida i l'obra de Figueras. D'aquí ve que en la compra de la casa també s'hagin inclòs alguns mobles que encara es conserven d'aquella època.

A partir d'aquesta adquisició, l'Ajuntament començarà a treballar en el projecte del nou complex cultural, tot i que s'anirà fent pas a pas, i per la seva envergadura no es preveu que es pugui completar del tot fins d'aquí a uns vuit o deu anys, segons ha apuntat l'alcalde. El que serà més imminent serà la integració d'una part del terreny de la finca al parc del Bosquet.