El polèmic edifici de Ca l'Espardenyer de Monistrol de Calders continuarà dret com a mínim tres mesos més. Així ho preveu l'equip de govern d'ERC i el PDeCAT després de reconsiderar l'opció ràpida de l'enderroc, una proposta que manté però que deixarà en suspens fins passades les eleccions municipals del 26 de maig. «Volem que la gent de Monistrol tingui la paraula», ha apuntat a aquest diari l'alcalde, Arturo Argelaguer, que ho assumeix «com un compromís personal».

Amb aquesta decisió, l'equip de govern respon a les pressions que ha rebut d'una part dels veïns, i sobretot dels regidors de la CUP, a l'oposició, que reiteren la necessitat de rehabilitar l'edifici pel seu caràcter històric i fer-hi un equipament cultural polivalent, en contra de l'opció del govern, que el vol tirar a terra i integrar l'espai en el projecte d'una nova plaça.

Les desavinences entre govern i oposició en aquesta qüestió fa temps que duren, però els ànims es van caldejar fort ara fa un mes en un ple monogràfic demanat per la CUP, i que va tenir l'assistència d'un centenar llarg de persones. En aquella sessió, en què uns i altres van reiterar les seves posicions, es va evidenciar la crispació popular que hi ha a l'entorn de Ca l'Espardenyer i la divisió manifesta entre partidaris i detractors de l'enderroc. La CUP va demanar «prudència» i que el govern no es precipités en la decisió de tirar a terra l'edifici, i l'alcalde ha respost ara amb la garantia que, de moment, no s'enderrocarà. Com proposava la CUP, l'Ajuntament deixarà que el poble decideixi quina opció prefereix, i ho farà aprofitant les eleccions municipals del maig, que en aquest punt es llegiran en clau de consulta popular.

Argelaguer ja ha deixat clar que la decisió d'aturar l'enderroc és només provisional, i que si la seva formació guanya (ara lidera un partit vinculat a ERC però serà l'alcaldable del PDeCAT) tirarà endavant el projecte de la plaça i, per tant, la demolició de l'edifici. De fet, «seguim amb els tràmits administratius» per fer-ho possible si escau, assegura.

Una jornada aquest dissabte reivindicarà preservar l'edifici

Amb el nom «SOS Ca l'Espardenyer. Salvem el patrimoni del Moianès», el grup municipal de la CUP a Monistrol de Calders, l'entitat La Festeta, i la plataforma Salvem Ca l'Espardenyer organitzen aquest dissabte, 23 de febrer, una jornada reivindicativa a favor de Ca l'Espardenyer, i amb què es vol defensar la seva preservació i rehabilitació. Tots els actes tindran lloc al centre recreatiu.

El programa començarà a les 11 del matí amb un debat obert amb preguntes i respostes sobre la rehabilitació de Ca l'Espardenyer, els seus possibles costos, i la possibilitat d'una modificació parcial urbanística com proposa la CUP que resolgui la problemàtica que suposa actualment el fet que Ca l'Espardenyer estigui fora d'ordenació. En la xerrada es preveu la participació del professor de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona i especialista en patrimoni Jordi Morros; de l'arquitecta Gemma Tomàs; i de l'advocat Clemen Ramírez.

Aquest acte, més formal, donarà pas a una jornada de caràcter més lúdic que s'allargarà fins a la nit. El programa inclou un vermut musical amb la cantautora Mònica Guiteras, una calçotada popular, i una tarda infantil amb contes i música per a la mainada. A partir de les 8, es reprendrà el vessant reivindicatiu amb les actuacions de diversos grups de rap, dansa, hip-hop, reggae i rumba.

El líder de la CUP de Monistrol, Ramon Vancells, parla d'un acte "dimensionat a nivell de tota la comarca", consiiderant que "el patrimoni no és una qüestió d'interès local sinó de país, i és important salvaguardar el del Moianès".