Les comarques de casa nostra són de les que presenten els índexs més baixos d'immigració. Una afirmació que se sustenta en dues dades ràpides. La primera: tres de les nostres demarcacions estan situades en els tres darrers llocs del rànquing català en percentatge de població estrangera. La segona: les set comarques de l'àrea de Regió7 presenten un índex d'immigració (amb relació als respectius totals de població) que està per sota de la mitjana de Catalunya. Així ho reflecteixen les dades de població estrangera del 2017, que ha fet públiques l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Detallem-ho. El Berguedà és la comarca catalana que a hores d'ara té el percentatge més baix d'immigració de tot Catalunya amb relació al seu nombre absolut d'habitants. L'índex és del 7,5%. Però és que hi ha altres dues comarques de casa nostra, Moianès i Anoia, que presenten percentatges pràcticament idèntics, totes dues igualment per sota del 8%. Com a referència -i tal com es pot observar en la infografia, que mostra un rànquing comarcal de més a menys percentatge d'immigració-, les dues comarques amb un índex més alt a Catalunya de població estrangera, la Segarra i l'Alt Empordà, estan clarament per sobre del 20%. En el primer dels casos parlem d'1 de cada 4 habitants.

En el cas del Berguedà, a més, es dona una paradoxa. És al mateix temps la comarca amb un índex més baix d'immigració del 2017, però també on, percentualment, més va créixer aquesta població el mateix any. En concret, va tenir un creixement de pràcticament el 10%, amb 262 persones nouvingudes més.

De les demarcacions de casa nostra, actualment la que té l'índex més elevat d'immigració és la Cerdanya, amb el 13,4%. Tanmateix, fins i tot aquesta està pràcticament un punt per sota de la mitjana de Catalunya, que és del 14,2%. Les tres comarques restants (Bages, Solsonès i Alt Urgell) es mouen entre el 10 i l'11%, per tant clarament per sota també de la mitjana de Catalunya.

Creixements generalitzats

El 2018 ha estat un any de creixement global de la immigració a Catalunya, amb un augment de pràcticament el 4% que situava la població estrangera en un total d'1.082.099 persones l'1 de gener del 2018. I les comarques de l'àrea de Regió7 van seguir clarament aquesta tendència, amb el Berguedà al capdavant, tal com s'explicava anteriorment.

A banda, hi ha tres comarques més que estan situades entre les deu on més va créixer la població estrangera. El Moianès és la tercera (un augment del 7,5%); la Cerdanya la quarta (7,3%); i el Bages la novena (5,5%).

L'Anoia, el Solsonès i l'Alt Urgell han tingut creixements molt iguals, tots just per sobre del 2%. Només sis comarques a tot Catalunya van presentar el 2017 un saldo negatiu d'immigració amb relació a l'any anterior. El nombre d'estrangers, representats per 167 nacionalitats, ha augmentat a Catalunya de 40.737 persones el dar-rer any, xifra que indica un increment interanual del 3,9%.