Les prospeccions actuals al turó de Castellet, que s'havien d'acabar la setmana que ve, s'allargaran un temps més per poder completar la investigació, tot i que en principi no se n'espera cap altra fase. Les excavacions (amb les posteriors anàlisis de les troballes) donaran pas a la consolidació dels diversos elements del conjunt monumental, i tot plegat culminarà amb la seva museïtzació i obertura al públic, que si tot va bé es podria iniciar cap al 2022, apunta la regidora de Cultura de Sant Vicenç, Sílvia Vila.

El més immediat serà la continuïtat de les excavacions a la zona de la torre primigènia, el castell i l'espai on es va trobar la necròpoli, i en paral·lel, de cara a la setmana que ve, es preveu l'aprovació del projecte de consolidació de l'ermita (es té constància que ja existia el segle XII, tot i que l'edificació actual és més recent, després que unes ampliacions i reformes efectuades el segle XVIII canviessin l'orientació de l'església original).

Les visites, més endavant

L'actuació consistirà a consolidar els fonaments, es reforçaran les voltes, es renovarà la coberta, i s'habilitarà un espai transitable amb paviments i il·luminació, tot i que la museïtzació d'aquest espai no es farà fins més endavant, juntament amb la de la casa de l'ermità i la torre de guaita actual, explica l'arquitecte Jordi Vall.

Pel que fa a les troballes, encara s'ha d'estudiar si s'exposaran i com. La necròpoli es podria ensenyar amb una passera per veure les fosses amb la possible reconstrucció d'algun esquelet, i tampoc no es descarta habilitar una part transitable que mostri restes del castell i la torre primigènia, per bé que no hi ha cap projecte definit. La torre actual i la casa de l'ermità es vincularien al Geoparc.