La cita més emblemàtica de la Festa dels Traginers de Balsareny, la cavalcada on desfilen pagesos, mules, matxos i cavalls amb guarniments i carruatges, va viure ahir una jornada accidentada. Una mula amb un carruatge es va descontrolar i va envestir un espectador que, després, va ser traslladat amb helicòpter a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. L'estat del ferit, ahir a la tarda, era greu. Segons fonts hospitalàries, ahir es va traslladar l'afectat a l'hospital de Bellvitge, per aproximar-lo a la seva població.

L'alcalde de Balsareny, Isidre Viu, afirma que l'accident «ens farà replantejar la desfilada l'any vinent per minimitzar els riscos». Però assenyala que és difícil concretar un motiu que hagi pogut descontrolar l'animal, «perquè aquest sovint és imprevisible».

El president de la comissió de la festa, Àngel Ribalta, apunta que, amb el pas dels anys, s'han introduït mesures de seguretat com «reduir els trets dels trabucaires i evitar els sorolls estridents per mantenir els animals tranquils». «Però controlar-ho tot és difícil», lamenta. Considera que, a partir de l'incident d'ahir, s'han de replantejar les mesures de seguretat.

L'accident va provocar que la cercavila s'aturés uns minuts per facilitar el pas de l'ambulància, que va traslladar el ferit fins al camp de futbol, on hi havia l'helicòpter. Després de l'afectació, es va escampar una sensació de desànim entre els participants, tot i que, un any més, van aconseguir atraure un públic nombrós.

Els visitants van poder observar una desfilada que transportava a l'època on els animals eren el mitjà de transport per desplaçar les mercaderies. Cavalls arrossegant carruatges, infants vestits de pagesos a sobre dels ponis, i mules carregant raïm, llet i fesols. El protagonisme de la cercavila, però, se'l van endur els traginers, que enguany n'hi havia 25. «Comptar amb més d'una vintena de traginers és una sort perquè són l'essència de la festa», destacava el coordinador de la cavalcada, Jacint Orriols.

Dos dels traginers més veterans, Joan Vilà i Pere Mercadal, explicaven que la festa els connecta amb els seus avantpassats. «Quan em vesteixo de traginer, amb les espardenyes, la faixa i la boina negra, em sento a prop del meu pare, que treballava amb un carro i una mula», explicava Joan Vilà. Alguns dels carros i ornaments dels seus avantpassats reviuen durant la Festa dels Traginers. «Tenim l'esperança que la festa perduri», destacaven els veterans.

El seu desig comença a prendre forma amb la il·lusió de les noves generacions. «Mai he mirat la cavalcada des de fora, sempre des de dins», comentava Jana Prat, una nena de Balsareny, mentre pentinava un poni. Explicava que, a través de la festa, ha comprovat que «no tot el que ens envolta és tecnologia» i «m'agrada tenir aquest contacte tan proper amb l'animal». Ella pretén convertir-se en traginera, d'aquí a uns anys.

Segons Jacint Orriols, «cada any augmenta la participació, sobretot dels infants, i enguany hi han col·laborat 480 persones del poble i d'altres municipis propers». Destaca, però, que a l'hora de cercar persones que s'ocupin de l'organització és més difícil.

L'alcalde de Balsareny considera que l'essencial és «mantenir la unió que s'ha creat entre els veïns a l'hora de participar en una festa que recorda la figura emblemàtica del traginer».