La Comissio Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central ja ha donat llum verd al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Navàs. Un any i vuit mesos després de la tercera aprovació inicial per part de l'Ajuntament, el document ja té el vistiplau d'Urbanisme. Ara, el consistori ha d'introduir unes petites recomanacions, abans d'aprovar el pla definitivament. L'equip de govern de la CUP té previst portar-lo al ple del proper mes del març i si no és possible en un d'extraordinari a l'abril.

Segons l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, «es va per molt bon camí i la voluntat, com que s'estan complint els tempos, és aprovar el POUM abans d'acabar la legislatura». El document està ara pendent que l'equip redactor faci la redefinició per «incorporar les petites recomanacions» d'Urbanisme i d'un informe de Medi Ambient. Casals explica que tan aviat com estiguin enllestits aquests dos aspectes el pla passarà al ple.

El pla consolidarà l'espai intern

Amb la seva aprovació per part del ple es desencallarà el pla que ha de definir urbanísticament el poble i que es va començar a gestar fa una dècada. La proposta de POUM que fa el govern de la CUP no preveu una zona de creixement sinó que aposta per acabar de consolidar l'espai intern de dins el nucli a les zones de la Fàbrica Nova, el pavelló i a tocar del municipi de Balsareny amb l'objectiu de consolidar el que queda per construir abans de créixer. Tal com ja preveia la primera aprovació inicial, la Fàbrica Nova passarà a ser sòl urbà residencial, l'Ajuntament es quedarà una part de l'equipament i la resta es dedicarà a habitatges. En canvi, el polígon vell seguirà com fins ara i no es convertirà en zona residencial, tal com era previst en propostes anteriors del planejament.

D'altra banda, el POUM de Navàs preveu tres parcs a la perifèria del poble (periurbans) amb l'objectiu de complir el percentatge de zona verda que fixa la normativa. En una anterior aprovació inicial el pla ja preveia un parc periurbà als camps de sota del parc de l'Alzineta, com a zona d'esbarjo. Però per complir amb el 20% de zona verda que marca la llei, el planejament preveu dos parcs més, un a la sortida del poble anant cap al Mujal i l'altre a la sortida en direcció a Puig-reig.

El govern de la CUP ha lamentat en més d'una ocasió la lentitud del procés per elaborar els planejaments urbanístics, que s'encallen en els tràmits burocràtics, i la manca de lògica en alguns criteris com el percentatge de zones verdes que s'exigeix en municipis com el de Navàs que té 80 km2 i 78 són de bosc.