Eternam Serveis Funeraris, la concessionària que promou un tanatori i crematori a Sant Fruitós de Bages, haurà de trasplantar a un altre lloc uns 35 arbres que ara hi ha al solar on s'edificarà. Els treballs es faran de forma imminent, i deixaran a punt el terreny per a l'inici de les obres del futur equipament, que podrien començar cap a l'abril.

El projecte que l'empresa va presentar en el seu dia ja recull el trasllat d'aquest arbrat uns metres per poder edificar, però amb la idea de no tallar res sinó de preservar aquestes espècies i integrar-les al futur Parc dels Records, una àrea enjardinada d'uns 15.000 metres quadrats dins del mateix recinte funerari. Es tracta d'alzines, roures, til·lers, plataners, xiprers, cedres i pins, que es volen trasplantar aviat «per qüestions biològiques», apunta la gerent d'Eternam, Luz Helena Bustos. Això és el que experts en jardineria haurien aconsellat a l'empresa, en el sentit que un trasplantament en plena primavera (i encara pitjor cap a l'estiu) podria ser perjudicial i complicar la supervivència d'aquestes espècies.

Abans de la llicència definitiva

Bustos explica que no s'ha actuat abans perquè s'esperava que la tramitació prèvia a l'inici de les obres fos més ràpida, tenint en compte que la Generalitat ja va donar el vistiplau al projecte a final d'any. El problema és que s'han hagut d'esmenar algunes qüestions abans de l'atorgament encara pendent de la llicència d'obres per part de l'Ajuntament, per la qual cosa el procés s'ha allargat més temps del previst.

L'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, confia que en un termini d'«un mes» l'empresa ja podrà disposar de la llicència, però Eternam ha decidit avançar-se en la qüestió dels arbres per assegurar que, quan els arribi, ja s'hauran trasplantat. I és que «ens podríem trobar en la paradoxa que quan se'ns concedeixi ja sigui massa tard per al trasplantament», i això voldria dir que «tindríem el permís però no podríem començar les obres fins ben entrada la tardor», apunta Bustos.

Davant d'aquesta situació, Eternam ha sol·licitat a l'Ajuntament una llicència prèvia al permís d'obres definitiu per poder realitzar els moviments de terra i el trasplantament de l'arbrat, que es preveu portar a terme els propers dies, i que es farà sota la supervisió de tècnics municipals.

L'operació «no és dificil però és delicada», apunta Bustos, tenint en compte que el trasplantament implica traslladar els arbres amb les arrels, amb maquinària pesant i amb una malla que protegeixi tot l'embalum de terra. A més a més, diu que s'haurà de fer un seguiment i tenir molta cura de cadascun dels arbres un cop s'hagin replantat.