ICL Iberia Súria&Sallent ha iniciat els sondejos del dipòsit salí de la Botjosa, a Sallent, un primer pas per dur a terme la restauració d'aquest dipòsit. Segons han informat fonts de l'empresa, aquests sondejos formen part de la fase prèvia del Pla de Restauració presentat per part de la companyia a la Generalitat l'any 2015 i que es va aprovar el 2018.

Segons les mateixes fonts, l'objectiu d'aquests sondejos és poder "caracteritzar tots els materials dels quals està format el dipòsit de la Botjosa i així poder preveure tot seguit la seva gestió". De forma paral·lela a l'inici dels sondejos, s'està tramitant l'autorització que permetrà el tractament de la sal que hi ha emmagatzemada, en el marc del Pla de Restauració.

Aquest pla, segons ha precisat ICL Iberia, ha de suposar la "desaparició dels dipòsits salins, per mitjà, entre altres mesures, de la planta de purificació de sal", inaugurada el maig del 2018 a les instal·lacions de Sallent. La previsió és que els sondejos i la caracterització associada acabin aquest mateix estiu.

Segons ha manifestat el director de Medi Ambient d'ICL Iberia Súria&Sallent, Lluís Fàbrega , "és el principi del programa de restauració que està aprovat des de l'any passat i és el resultat d'anys de treball continuat per a poder entomar de forma definitiva la desaparició dels magatzems de sal a l'aire lliure, així com la rehabilitació de tots els terrenys inclosos. Es tracta del compliment del compromís establert per ICL en l'àmbit de la gestió ambiental i en el marc de la mineria sostenible".

El dipòsit salí de la Botjosa, ubicat a Sallent, es troba inactiu des de principis dels anys 70, quan va tancar definitivament la mina de Sallent, propietat aleshores de l'empresa Potasas Ibéricas. El dipòsit conté 3,8 milions de tones de sal i, segons l'empresa, al llarg dels darrers anys "s'hi ha realitzat tot un seguit de mesures preventives i de gestió ambiental".