La Diputació de Barcelona iniciarà el 2020 les obres per millorar tres camins asfaltats del Berguedà, a Castell de l'Areny, Gisclareny i Montclar, dos dels quals són l'únic accés al poble: Gisclareny i Castell de l'Areny. Així ho va explicar ahir el diputat Jordi Fàbrega a Montclar, en companyia dels alcaldes d'aquests municipis i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara.

Amb aquestes obres es dona resposta a una demanda històrica del territori. Es tracta de camins que donen accés a nuclis urbans de petits municipis que no tenen recursos econòmics per fer-ne el manteniment. Tot i que la titularitat continuarà sent dels ajuntaments, s'hi faran obres de condicionament que consistiran a canviar el ferm, establiment d'elements de contenció i l'engrandiment de túnels en el cas de Gisclareny.

Aquestes tres intervencions suposaran actuar en 23,5 quilòmetres en total amb una inversió econòmica que oscil·larà entre 2,1 i 2,4 milions d'euros. El pressupost no se sabrà exactament fins que no s'hagin redactat els projectes constructius, va detallar Fàbrega. I es calcula que es podran començar a redactar aquest abril. El diputat va destacar també que, a més de millorar aquests vies per garantir la seguretat, la Diputació també n'assumirà el manteniment, el veritable cavall de batalla dels responsables municipals.

Aquestes tres obres són les primeres que s'abordaran dins del Pla Zonal del Berguedà en una primera fase, en els propers 4 anys. Tanmateix el pla és per a un període de 15 anys i preveu un total de 13 actuacions en 76,45 quilòmetres de camins del Berguedà, amb una inversió global estimada de 13,28 milions d'euros.

El president del Consell del Berguedà, Josep Lara, i els alcaldes dels municipis beneficiats (Joan Tor, de Gisclareny, Pere Raja, de Castell de l'Areny, i Raquel Sala, de Montclar) van mostrar la satisfacció per l'actuació de la Diputació.