ICL Iberia ha iniciat els sondejos del dipòsit salí de la Botjosa, a Sallent, el que significa un primer pas per dur a terme la restauració d'aquest dipòsit. Segons han informat fonts de l'empresa, aquests sondejos formen part de la fase prèvia del Pla de Restauració que la companyia va presentar a la Generalitat l'any 2015, i que va rebre llum verd el 2018.

Segons les mateixes fonts, l'objectiu d'aquests sondejos és poder «caracteritzar tots els materials dels quals està format el dipòsit de la Botjosa i així poder preveure tot seguit la seva gestió». És a dir, permetran determinar exactament quins tipus de materials hi ha acumulats en aquesta muntanya artificial per, en conseqüència, saber quin aprofitament se'n pot fer. Essencialment, saber quin percentatge de sal hi ha que es pugui tractar i donar-li una sortida comercial, tal com s'ha fet a Cardona i es pretén fer en els altres runams. De forma paral·lela a l'inici dels sondejos, s'està tramitant l'autorització que permetrà el tractament de la sal que hi ha emmagatzemada, en el marc del mateix Pla de Restauració.

Aquest pla, segons ha precisat ICL Iberia, ha de suposar la «desaparició dels dipòsits salins, per mitjà, entre altres mesures, de la planta de purificació de sal», inaugurada el maig del 2018 a les instal·lacions de Sallent. La previsió és que els sondejos i la caracterització associada acabin aquest mateix estiu.

Segons ha manifestat el director de Medi Ambient d'ICL Iberia Súria&Sallent, Lluís Fàbrega , «és el principi del programa de restauració que està aprovat des de l'any passat i és el resultat d'anys de treball continuat per poder entomar de forma definitiva la desaparició dels magatzems de sal a l'aire lliure, així com la rehabilitació de tots els terrenys inclosos. Es tracta del compliment del compromís establert per ICL en l'àmbit de la gestió ambiental i en el marc de la mineria sostenible». L'empresa, però, no pot precisar un calendari per a l'inici d'aquesta restauració ni tampoc les característiques de la intervenció, ja que dependrà del resultat d'aquests sondejos i, per tant, del tipus de material que hi hagi acumulat

El dipòsit salí de la Botjosa és al costat de la planta de tractament del mineral de Sallent i de la colònia de la Botjosa. Conté bàsicament els residus de la mina Enrique, ja clausurada. Està inactiu des de principi dels anys 70, quan va tancar definitivament la mina de Sallent, propietat aleshores de l'empresa Potasas Ibéricas. El dipòsit conté uns 3,8 milions de tones de sal i, segons l'empresa, al llarg dels darrers anys «s'hi ha realitzat tot un seguit de mesures preventives i de gestió ambiental». Dècades enrere s'hi va fer un assaig pilot de tapar amb terra una part del runam, reeixit a la part del capdamunt on la terra s'aguanta i hi ha algunes plantes.