L'Ajuntament de Callús ha començat a treballar en les tasques de reparació dels danys ocasionats per un petit despreniment que hi va haver fa uns quants dies d'un tros de guix i d'encanyissat a l'edifici de les Escoles Velles. Això ha obligat a traslladar provisionalment a altres emplaçaments públics el centenar llarg d'alumnes que estudien a l'aula de música que hi ha en aquestes dependències, i a reubicar activitats polivalents que també hi desenvolupen entitats del poble. Com a màxim, s'espera que els treballs durin un mes i mig.

El que es va desprendre és part del guix i de l'encanyissat que hi ha sota la teulada, i això va fer caure trossos de placa de fibra de vidre del fals sostre que hi ha a sota. L'edifici té tres sales, i el despreniment es va produir a la del mig, que és justament la més utilitzada perquè és on hi ha l'escola de música. Aquesta sala, i la de la dreta de l'edifici (que serveix d'espai polivalent com a seu de diverses entitats), encara conserven les plaques del fals sostre que es van col·locar fa gairebé mig segle, i és on es concentrarà la major part de la intervenció. De fet, des que hi va haver el despreniment són tancades al públic, de manera que no hi ha activitat i les classes de música s'han repartit provisionalment entre l'escola Joventut, el Casal del Poble i la sala de plens de l'Ajuntament. En canvi, a l'ala esquerra de l'edifici (on hi ha el Casal de Jubilats), «les plaques són més noves i resistents», apunta l'alcalde, Joan Badia, de manera que s'hi ha pogut mantenir l'activitat, tot i que també s'hi preveuen algunes tasques d'arranjament i supervisió.

En el seu conjunt, les obres tindran un cost d'entre 45.000 i 50.000 euros. L'actuació més important es farà, per parts, a les àrees central i dreta de l'edifici, on, a banda de revisar el guix i l'encanyissat, es canviaran totes les plaques del fals sostre que hi ha a sota, que se substituiran per unes de noves i més resistents. A més, seran d'un material impermeabilitzat perquè es vol aprofitar el canvi per insonoritzar l'espai on es fan les classes de música.

En principi, la coberta superior no es tocarà, tenint en compte que es va fer nova fa uns quants mesos, apunta Badia, que també recorda altres intervencions recents de pintura i canvis de finestres, i a l'exterior. A més, tot i que l'edifici és vell, «l'estructura també aguanta». En aquest sentit, l'alcalde puntualitza que la urgència de l'actuació no és tant per l'estat de les Escoles Velles sinó per la seva concurrència: «És un edifici molt utilitzat», on cada setmana passen entre 100 i 150 persones, majoritàriament de l'escola de música. No descarta la possibilitat de reincorporar-hi progressivament les activitats sense esperar tot el mes i mig d'obres, tenint en compte que l'actuació es fa per parts.

Un edifici gairebé centenari

Les Escoles Velles de Callús les va inaugurar el 1933 l'aleshores president de la Generalitat Francesc Macià, i van substituir l'escola que hi havia al carrer de Sant Antoni.

Aquest edifici va desenvolupar la mateixa funció fins als anys 70, quan es va veure la necessitat de fer-ne un de més gran i es va construir l'escola Joventut. Des de llavors, les Escoles Velles han donat un servei més ampli, des d'escola bressol fins a la polivalència actual.