L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages sotmetrà a aprovació inicial aquest dimecres el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que ha genrat controvèrsia ja des de la redacció de l'avanç i que ha desembocat en la constitució d'una plataforma ciutadana (Salvem el Pla de Bages) que és contrària als termes en què es planteja.

El debat d'aprovació tindrà lloc en un ple municipal de caràcter extraordinari, convocat a les 7 de la tarda.

L'equip de govern (Gent Fent Poble i PSC) ha anunciat que, a banda del ple, el consistori ha programat una sessió informativa oberta a tota la ciutadania pel proper dijous 21 de març a les 8 del vespre al Nexe-Espai de Cultura on s'exposarà en detall el pla.

A més a més, també es realitzaran sessions informatives als locals municipals de les diferents urbanitzacions del municipi. La primera trobada serà el 25 de març a Torroella de Baix i la seguiran el 27 de març a La Rosaleda, el 28 de març a Pineda de Bages i la darrera serà el dia 1 d'abril a Les Brucardes. Totes les sessions es realitzaran a les 8 del vespre.

A la tardor es preveuen trobades amb els diferents sectors implicats i taules rodones per a tractar el Pla des de les diferents vessants implicades i que la ciutadania pugui prendre part del procés.

Tal i com ha anat informant Regió7, el document, que planteja el creixement urbanístic del municipi pels pròxims 20 anys, no pretén requalificar cap terreny, però la plataforma critica que es pretengui bloquejar més de 130 hectàrees de sòl rústic per a la reserva de sòl industrial, empreses de logística i equipaments.

Salvem el Pla de Bages, que diu haver rebut més de 1.500 adhesions, denuncia que els terrenys formen part del corredor verd entre el Llobregat i el Cardener, i asseguren que són àrees freqüentades pels veïns del poble com a zones d'esbarjo. A més, constaten que Sant Fruitós ja té actualment 100 hectàrees de polígon industrial de les quals el 40% estan desocupades. De la seva banda, l'Ajuntament es compromet a fer una consulta popular vinculant a l'octubre.

El col·lectiu es mostra especialment crític amb les reserves de sòl per a futurs desenvolupaments que s'hi dibuixen. En concret, el document preveu bloquejar 80 hectàrees per a sòl industrial, 35 hectàrees per a equipaments i 22 hectàrees més per a empreses de logística. Són les anomenades àrees d'interès territorial per a activitats econòmiques.

La plataforma denuncia que aquestes xifres suposarien multiplicar per 2,5 la superfície actual disponible per a polígons industrials, quan el 40% d'aquest sòl industrial ja existent està actualment desocupat.

A banda, defensen que es tracta d'un espai que, tot i no tenir cap protecció específica, té un gran valor paisatgístic i forma part del corredor verd entre el riu Llobregat i el Cardener. De fet, aquests terrenys són molt freqüentats per excursionistes i ciclistes. És el cas del Ferran Molina, director de l'escola de ciclisme de Manresa, que ha explicat que es tracta d'una zona molt utilitzada. Els excursionistes denuncien que la desaparició d'aquests terrenys suposaria "la pèrdua del poc verd que encara queda al Pla de Bages".

De la seva banda, l'Ajuntament de Sant Fruitós lamenta que es critiqui el document sense que s'hagi pogut informar abans a la ciutadania i diu que el primer pas per debatre'l és fer aquesta aprovació inicial. De fet, el seu alcalde, Joan Carles Batanés, s'ha compromès a fer una consulta popular a l'octubre amb els aspectes més polèmics del POUM i ha garantit que el seu resultat serà vinculant.