El grup de joves "Xipis" de l'esplai Merlot de Salelles han publicat aquest dijous el videoclip d'una cançó que ells mateixos han creat amb l'ajuda del duo de trap feminista Las Vvitch, format per Gala Gabaldón i Ricardo Pérez-Hita. El tema, titulat "No estàs entenent", parla obertament dels conflictes masclistes que afecten a les dones, i especialment a les noies joves.

Tot va començar el 25 de novembre passat, en una activitat de l'esplai Merlot emmarcat en el dia contra la violència envers les dones, en la que 17 joves d'entre 13 i 17 anys i Las Vvitch van crear la lletra de la cançó després d'un debat sobre la problemàtica de les lletres de la cultura trap, hip hop i reggaeton.

El grup dels "Xipis" i monitors de l'Esplai Merlot han estat gravant i produïnt el videoclip d'aquesta cançó durant les últimes setmanes per donar-lo a conèixer aquesta setmana, amb motiu del dia internacional de la dona. El resultat és espectacular, i prové de la reflexió que fan. "Moltes vegades quan parlem de conflictes masclistes que afecten a les dones, la resposta que trobem en els homes sol ser la mateixa: 'sí, però jo no' perquè 'no són tots els homes som iguals' '#notallmen'. És una manera de desviar el debat", van reflexionar.

I és que el trap és un subgènere musical del hip hop que es caracteritza per tenir unes lletres punyents i sense censura sobre el carrer, les drogues, el sexe i la violència. Últimament, però, hi tenen cabuda les dones i destaquen grups com Las Vvitch, que qüestionen alguns dels aspectes més masclistes d'aquest gènere musical, reflexions que estan arribant als més joves.