L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada i la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener començaran a realitzar la setmana que ve les inspeccions i recollida de mostres d'excrements de gossos a la via pública i zones verdes. Defecacions que a partir d'ara ja es podran contrastar amb el banc d'ADN del cens caní que hi ha a la població i que, per tant, ha de permetre aplicar la nova ordenança que regula aquesta infracció i imposar, si és necessari, les corresponents sancions.

I és que Sant Joan ja ha completat la campanya de registre gratuït al cens genètic caní, una iniciativa que ja van implantar fa més d'un any dos municipis que formen part de la mancomunitat, Súria i Callús, que ja han obtingut resultats positius a partir de la posada en marxa d'aquest mètode.

Segons fonts de l'Ajuntament, durant aquest periode gratuït han facilitat l'extracció de sang per al cens genètic prop del 80% dels gossos que hi ha registrats al munici. Concretament, han estats 854 gossos, i per les dades de que disposa el consistori en quedarien 247. Els amos d'aquests animals rebran un requeriment perquè censin les seves mascotes. El consistori recorda als propietaris que, en compliment de l'Ordenança municipal de tinença, comerç i recollida d'animals domèstics, la inscripció i la identificació és obligatòria.

Per censar genèticament els gossos cal una analítica de sang per part d'un veterinari. Un cop feta l'analítica, el propietari ha de recollir una xapa metàl-lica identificativa de l'animal al centre veterinari on hagi fet la prova, amb el número de cens, el nom del gos i el telèfon de contacte del propietari per si es perd l'animal.

Les mostres que s'han recollit durant la campanya es traslladen a un laboratori acreditat, que identificarà l'ADN de cada gos i l'incorporarà a la base de dades. D'aquesta manera, un cop el sistema ja s'ha implantat, quan es reculli una mostra d'excrement al carrer es podrà identificar a quin animal pertany i arribar al seu propietari, a qui s'imposarà la sanció corresponent.

Un agent cívic de la Mancomunitat del Cardener, juntament amb un operari del servei de neteja i una patrulla de la Policia Local, s'encarregarà de fer, de forma periòdica, les batudes per recollir els excrements, que després seran analitzats.

Sant Joan de Vilatorrada és el tercer municipi que s'adhereix a la iniciativa per censar l'ADN dels gossos i eliminar els excrements a la via pública, impulsada per la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener. Des de la posada en marxa, el 2017, del cens genètic a Súria i Callús, les dues poblacions ja havien imposat un total de sis multes en un any (segons dades facilitades a final del 2018), amb una sanció de 100 euros.

Fonts de la Mancomunitat també valoraven que el sistema ha tingut el seu efecte i que els dos municipis on es va activar fa més temps ja disposen d'un gran nombre de gossos censats genèticament i han pogut reduir considerablement la quantitat d'excrements als carrers. Un altre municipi que ha anunciat que s'afegirà a l'experiència engegada per la Mancomunitat del Cardener és Sant Fruitós de Bages.