Jaume Casals està a punt d'esgotar la seva segona i darrera legislatura com a alcalde de Navàs. Tot i que continuarà a la llista de la CUP per a les properes municipals, ja no ho farà com a alcaldable, després de ser 8 anys al capdavant del consistori, els últims quatre amb majoria absoluta. Crític amb les traves burocràtiques de les administracions i convençut que la formació ha portat al poble una altra manera de fer política, Casals deixarà l'alcaldia després d'haver impregnar el segell de la CUP al poble.

Si no fos per les directrius del codi ètic de la CUP

No ho sé. M'ho hauria plantejat, però com que la normativa era bastant estricta i ja sabíem que el codi ètic era així, fa quatre anys vam presentar-nos dient que era la meva segona i última vegada. Que hagués seguit? No ho sé. Hi ha coses de què estàs content de com han anat, hi ha coses que queden per fer que és el que més t'empipa. Que hagués pogut seguir i que hagués estat bé? Sí, segurament sí, però també hi ha un moment en què has d'intentar tornar a la teva realitat perquè hi ha hagut coses molt bones però també de bastant dolentes.

Va entrar en un moment complicat en plena crisi econòmica i en una primera legislatura marcada per diferents contenciosos. Van ser uns primers anys més d'endreça que d'acció?

Sí, 3 sentències judicials que van arribar a un valor de 5,3 milions d'euros i a més quan vam entrar encara hi havia un milió d'euros en proveïdors per pagar. És clar, quan has fet tota l'endreça i pots gaudir-ne doncs és ara.

Es van presentar el 2011 per primera vegada amb l'objectiu de mostrar una altra manera de fer política a Navàs. Creu que ho han aconseguit?

Jo crec que sí, que hem canviat la manera de fer política, la manera d'enfocar altres temes, de dir clares algunes coses, de quins són alguns impediments, de denunciar-ho i al mateix temps activar una proposta de resposta. Hem intentat ser una administració molt més propera i no tan altiva respecte al conjunt de la població i estar al mateix nivell, que és on som. Hem intentat apropar la política al poble perquè sàpiga com funcionen les coses i les crítiques siguin fonamentades perquè si no a vegades funcionem a base de crítica de barra de bar o de fake news.

Quin balanç fa de l'experiència en la política municipal?

He estat fent política des que crec que tinc consciència ideològica i sempre ha sigut més una qüestió de pensament i de defensar unes idees. I què passa? Que quan aquestes idees les vols aplicar a escala municipal des de la CUP canvia perquè aquí hi ha una estructura, uns tempos marcats, hi ha unes coses que no depenen de tu sinó d'altres elements i d'altres institucions superiors. Hi ha moltes coses que crec que s'haurien de poder corregir, facilitar i agilitar, perquè el que no pot ser és que subvencions Feder de la UE per voler fer un treball supramunicipal estiguin dos anys encallades, com és el cas de l'Escorxador.

La burocràcia els limita.

Et limita bastant en algunes coses, però tot i això s'ha intentat fer al màxim. També ens hem trobat que en alguns àmbits hem sigut pioners i això implica un desgast en l'àmbit administratiu més fort i també en el polític, com obrir camins i com es legislen ja sigui quant a pressupostos participatius, quant a vertebrar polítiques de sobirania alimentària o la municipalització del porta porta.

Se'n va satisfet de la feina feta?

Crec que hauríem pogut fer més i millor o la voluntat és d'haver fet més i millor. Que hem fet bastant? Sí. Que hem fet bastant més potser que d'altres maneres de fer anteriors, crec que sí. S'ha de valorar tot amb perspectiva, perquè s'han obert moltes línies de treball que abans no hi eren. Per tant, crec que puc quedar satisfet de moltíssimes de les coses que hem fet, però realment m'hauria agradat més suport en les propostes fetes, més realització i que la gent se les fes seves.

Amb tot plegat, creu que han pogut impregnar amb el segell de la CUP Navàs?

Jo crec que sí, el fet de parlar de clarament de municipalitzacions de diversos serveis: recuperar la gestió directa de l'Eix, la neteja viària, el porta a porta... aquesta línia i altres són segell CUP. Hem aprofitat el moment de procés independentista, que parlava molt de sobirania, per intentar fer present a la població que hi havia altres sobiranies (alimentària, energètica...) que eren molt importants i van vinculades, intentant potenciar aquestes vies que varien el model i generen estalvi . Tot això són línies que van dins l'ecologisme que impregna la CUP i la municipalització va en la línia que defensem de serveis públics. Hem intentat implementar polítiques que són innovadores i necessàries i lògiques en aquest moment actual.

Després d'estar encallat durant una dècada, preveuen aprovar el POUM abans d'acabar la legislatura.

Sí, ara la Comissió d'Urbanisme hi ha donat el vistiplau i, un cop fetes algunes petites modificacions, el ple ja el podrà aprovar. Ha estat un procés lent, de 10 anys, que implica moltes administracions i et trobes amb absurditats com que un municipi com el nostre que té 80 km2 i 78 són bosc i camps, et diuen que falten zones verdes, això no és lògic. Està fet amb uns criteris de grans ciutats. Hauria de ser una cosa més ràpida i àgil i, sobretot, lògica.

Serà diferent del que van trobar quan van entrar al govern?

El POUM que ens vam trobar el 2008 preveia uns creixements molt bèsties que estem veient que no hi són, Navàs està perdent població, 50 persones cada any, i hem de mirar de revertir aquest tendència i això també passa per protegir la nostra estètica com a poble, protegint façanes i intentant rehabilitar gran part de l'habitatge antic. No es tracta que tot siguin pisos nous sinó intentar mantenir aquella imatge que ens fa un poble diferenciat.

Un dels grans projectes és la rehabilitació de l'Escorxador, que no veurà acabat...

No, perquè la seva execució va lligada amb una subvenció europea a través del Consell Comarcal que fa dos anys que s'està tramitant. La rehabilitació de l'Escorxador respon a la línia que hem portat com a govern que és intentar recuperar aquelles coses antigues. És el mateix que el Casal Sant Genís, no podem fer que un espai que ha tingut una tradició, de sobte, desaparegui. Sap greu perquè ja hauríem pogut arrancar aquest centre d'interpretació de la vinya i el vi, perquè el projecte ja està dissenyat i hauria estat molt bé poder-lo arrencar ja.

És una aposta que segueix la línia de recuperació d'elements identificatius del municipi.

Crec que és una idea molt encertada sobretot pel tema de rehabilitació de l'espai, conservar el patrimoni, i per apostar per aquesta línia de recuperar el passat que ens havia alimentat com a poble.

Ha estat al capdavant de l'Ajuntament en un moment molt transcendental per al país amb el procés d'independència. Com ho ha viscut?

He trobat a faltar informació, per a mi el procés ha fallat perquè s'ha blindat com sempre en unes estructura de poder del govern de la Generalitat d'uns quants d'allà dins que han fet cas als grans lobbies que sempre han manat a la política catalana, que quan ha tocat els han dit no feu aquest pas que no serà bo. Hi ha hagut algú que ha posat el fre de mà per pressions que hi ha al voltant i això és el que ha fet que ara estiguem un altre cop en un autonomisme de gestionar misèries i amb limitacions. Tinc la sensació que durant 5 anys han estat enganyant el conjunt de la població, i això és el que em sap més greu, i haver desaprofitat una oportunitat històrica.