11 de març de 2019
11.03.2019
Regió7

Les eleccions generals capgiren els plans dels alcaldes per realitzar inauguracions

Els Ajuntaments comptaven amb el març per a estrenes o balanços abans de les municipals, però des del 5 de març està prohibit fer com a institució actes de caràcter propagandístic

11.03.2019 | 18:31
L'Ajuntament de Sant Vicenç preveia inaugurar el camp de futbol el 23 de març

La convocatòria inesperada de les eleccions al Congrés dels Diputats per al proper diumenge 28 d'abril ha capgirat les previsions i agendes inaugurals i de balanç que tenien governs dels Ajuntaments de casa nostra de cara a la recta final del seu mandat, que s'esgotarà amb la constitució dels nous consistoris, el proper 15 de juny.

El fet és que els executius locals tenien molt clar en les seves agendes que disposaven d'aquest mes de març per rematar tots aquells projectes i dur a terme totes aquelles activitats que els permetrien un darrer lluïment (inauguracions oficials, edició i distribució de butlletins municipals o actes de balanç de mandat o de projecció de futur) abans de la convocatòria formal de les eleccions municipals, que obliguen a paralitzar-ho. Les eleccions generals, però, han fet saltar aquest calendari pels aires, perquè han causat que les restriccions propagandístiques siguin efectives un mes abans del que es preveia.

Concretament, des del passat 5 de març, que és quan es va convocar de manera formal les eleccions al Congrés dels diputats amb la publicació del Reial Decret al Butlletí Oficial de l'Estat.

El que diu la Llei Orgànica del règim electoral general -en el capítol 50, que fa referència a les disposicions generals sobre la campanya electoral- és que des de la convocatòria de les eleccions (en aquest cas el 5 de març) i fins a que se celebrin (28 d'abril) «queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirecta, pels poders públics que contingui alusions a les realitzacions o a les fites aconseguides, o que utilitzi imatges o expressions similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes electorals per alguna de les entitats polítiques que concorren a les eleccions». També especifica que durant aquest mateix període queda prohibit «realitzar qualsevol acte d'inauguració d'obres o serveis públics o projectes d'aquests, sigui quina sigui la denominació utilitzada. Sense perjudici que aquestes obres o serveis puguin entrar en funcionament en aquest periode».

Un dels Ajuntaments que, per exemple, s'havia fixat una data inaugural concreta que ara es veurà trastocada és el de Sant Vicenç. El gener passat, en el marc dels actes de la festa major d'hivern, es va anunciar que el proper 23 de març s'inauguraria la remodelació del camp de futbol, que s'està fent completament nou. Ara, però, serà una instal.lació que, tal com diu la Llei, es podrà posar en servei, si cal, en aquests dies, però que no podrà ser objecte d'un acte inaugural fins després de les eleccions municipals. I és que el periode restrictiu de tots dos processos electorals se solapen, ja que les municipals se celebraran el 26 de maig, però el decret de convocatòria es publicarà d'aquí a uns 15 dies (probablement l'1 d'abril).

Tot i que no n'havien concretat encara dates inaugurals, hi ha obres en la recta final a diferents municipis, com ara, a Manresa, la remodelació del sector de la Baixada dels Drets i l'entorn del Museu Comarcal; o, a Sallent, la reforma del Pont Vell, les millores a l'entorn del riu i la construcció d'un ascensor al barri de la Rampinya.

Regió7 també ha tingut constància d'Ajuntaments que estaven enllestint butlletins municipals o de balanç del mandat que a darrera hora han hagut d'aturar i guardar en un calaix.


Fem Poble porta dos butlletins de Sallent a la Junta Electoral

Fem Poble, candidatura que es presenta per primer cop a Sallent (té el suport de la CUP), ha denunciat a la Junta Electoral dos fulletons informatius que ha distribuït l'Ajuntament, l'un amb un balanç general del mandat, i l'altre específic d'obres que s'han realitzat en el marc del Pla de Barris. Segons la formació denunciant, el repartiment es va començar a fer el 5 de març, precisament el dia en què es publicava la convocatòria de les eleccions generals. Fem Poble n'ha requerit la retirada i que l'Ajuntament faci públic el cost que ha tingut. La Junta Electoral de Manresa va donar ahir 24 hores al consistori sallentí perquè presenti al.legacions. Fem Poble ha criticat que, deixant de banda els terminis, «es pagui amb diner públic el que, al capdavall, és propaganda electoral».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya