12 de març de 2019
12.03.2019

El Bages acull el darrer any unes 300 persones refugiades i demandants d'asil

La Xarxa d'Acollida i la Inclusió de les persones Refugiades denuncia el bloqueig de l'administració de l'Estat per l'arribada de persones refugiades

12.03.2019 | 09:13
Plenari de la Xarxa d'Acollida i la Inclusió de les persones Refugiades

El plenari de la XAIR, la Xarxa d'Acollida i la Inclusió de les persones Refugiades, s'ha reunit al Consell Comarcal del Bages per realitzar el balanç del 2018 i establir les directrius d'acció per aquest any. A la reunió hi han assistit el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, a més d'una trentena de representants polítics de la comarca, tècnics/ques d'atenció a les persones dels ens locals de la comarca (consell comarcal i ajuntaments), de la Secretaria d'Igualtat Migracions i Ciutadania, del Comitè per l'Acollida de les Persones Refugiades de Catalunya, de les entitats que gestionen el programa estatal de refugi al Bages i també altres entitats socials del Bages.

Precisament les entitats han explicat la seva activitat durant el 2018 i el nombre de persones que han atès, que ha estat al voltant de les 300. L'objectiu principal de la XAIR és abordar de manera integral l'acollida i la inclusió de les persones sol·licitants de protecció internacional al Bages, oferint recursos d'acompanyament, educació, habitatge, recerca de feina i vincles socials a les persones acollides. A més, té l'objectiu de realitzar accions de sensibilització ciutadana, d'educació per al desenvolupament i de convivència intercultural, descentralitzades i territorialitzades als municipis del Bages.

Per exemple, un dels actes de sensibilització i formació que es faran properament és el taller «Dones, asil i treball», el 22 de març al Palau Firal de Manresa. La jornada pretén donar informació sobre els drets d'asil i laborals dels treballadors estrangers posant el focus en la realitat de les dones.

Acollida dels adolescents i joves que migren sols

Un dels reptes marcats per aquest any és l'acollida dels joves migrants menors d'edat que viatgen sols i arriben a la nostra comarca. El Consell Comarcal iniciarà aquest mes cursos vinculats al Servei de Primera Acollida específics per als adolescents i joves migrats sols que es troben a la comarca. En paral·lel, també s'iniciaran les inscripcions del projecte de Mentoria, on un adult s'ofereix voluntari per realitzar tasques de suport i acompanyament dels adolescents i joves que han migrat sols. Actualment hi ha una experiència pilot en marxa a Santpedor i Castellnou de Bages.

En aquest sentit, es va obrir la possibilitat que la recent Taula per l'acollida, la protecció i la inclusió dels infants i joves migrats sols al Bages, òrgan articulat pel Consell Comarcal que té la missió de generar una xarxa d'informació entre institucions, entitats i agents implicats, i abordar conjuntament les necessitats i els recursos vinculats amb l'acollida dels adolescents i joves migrats que van sols, s'interrelacioni també amb la XAIR, si es considera oportú.

Bloqueig a l'arribada de persones refugiades

La XAIR també ha denunciat la lentitud dels serveis d'estrangeria en la resolució de les renovacions dels permisos i les sol·licituds d'asil, a més de censurar que l'Estat espanyol estigui realitzant més denegacions d'aquests tràmits.

Per altra banda, l'òrgan també ha detectat que les empreses no tenen prou informació que faciliti la contractació de persones refugiades. D'aquesta manera, la xarxa es compromet a fer més pedagogia i difusió dels materials informatius necessaris. A més, la XAIR demana que es lliguin les necessitats formatives amb les necessitats del mercat de treball mitjançant la Taula de la Formació del Bages per tal de millorar l'ocupabilitat d'aquestes persones.

Per últim, la XAIR espera que el projecte pilot de Santpedor on s'hi ha pogut signar un conveni amb l'Agència Catalana d'Habitatge per tal de cedir habitatges a persones refugiades tingui més continuïtat a altres municipis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya