La torre del rellotge i el campanar de Sallent quedaran finalment com a propietat de l'Església, tot i que l'Ajuntament ha fet passos en els darrers mesos per inscriure'l com a municipal. Segons han explicat fonts del consistori mateix, el Registre de la Propietat certifica que l'edificació pertany a l'Església. Això ha fet que se suspengui la seva inscripció a nom de l'Ajuntament de Sallent, tràmit que s'havia posat en marxa després que ho sol.lcités ERC a través d'una moció presentada al ple municipal el passat 12 de setembre del 2018.

Tal com va explicar Regió7 el setembre passat, el plenari va demanar per unanimitat la inscripció al Registre de la Propietat de la torre del rellotge i el campanar a nom del consistori, al·legant que va ser construït per l'Ajuntament, i que el consistori, "com a gestor del comú no pot vendre ni alinear bens del comú ni despendre-se'n".

Ara, però, el Registre de la Propietat ha suspès la inscripció, segons han concretat fonts de l'equip de govern, per "no poder-se deduir de les dades aportades la finca registral propietat de l'Ajuntament de Sallent sobre la que s'ha de practicar la inscripció de la torre del rellotge i el campanar, construïts en un sòl que pertany a un titular diferent", és a dir, a l'Església. I en aquest cas, per demanar la propietat, el Registre estipula que "s'ha d'articular jurídicament la constitució d'un dret de superfície entre el propietari del sòl i el superficiari per poder inscriure les construccions sobre sòl aliè".

Segons l'alcalde de Sallent, David Saldoni, "l'equip de govern vam demanar al registre de propietat que clarifiqués la titularitat d'un bé que no està registrat, havíem de saber legalment quina era la situació. Ara ja ho sabem, però estem convençuts que els usos i funcions del campanar segueixen essent els mateixos que han estat sempre i per a tothom".

En la moció que ERC va presentar el setembre passat i que va motivar que l'Ajuntament fes passos per resgistrar a nom seu aquest edifici, la formació republicana argumentava que la torre del rellotge es va construir l'any 1886 pagat per l'Ajuntament, i que en documentació de l'època ja consta com un «important servei comunal», amb funcions ara limitades al servei horari i de comunicació d'activitats religioses amb les campanes, però que al seu dia també havia servit d'avís per a emergències o per cridar el sometent. Tanmateix, Esquerra apuntava que en l'inventari de béns patrimonials de l'Ajuntament, el campanar no hi constava, i tampoc no figurava al registre de la propietat, ni a nom seu ni de l'Església.

Davant d'això, ERCes mostrava convençut que el campanar era de l'Ajuntament, i així ho deia també llavors l'alcalde. I és que, a més de pagar-lo íntegrament, l'Ajuntament l'ha gestionat sempre i ha procurat pel seu manteniment.

En les investigacions prèvies a la moció, ERC va constatar que el campanar tampoc no està registrat a nom de l'Església, com es podria pensar tenint en compte que en forma part. Tanmateix, la seva portaveu, Pilar Sala, recordava que l'església va ser destruïda per un incendi durant la guerra civil, i en canvi «el campanar va quedar intacte, precisament perquè era una obra pagada pel poble i no el van cremar». A més, eren dues estructures separades, que no es van annexionar fins a la reconstrucció de l'església el 1941.

Aquell any, Ajuntament i església van fer una permuta de terrenys per una altra qüestió, tal com figura en documentació municipal, i en canvi, no es té coneixement de l'existència de cap document on consti alguna petició o acord de ple per la compra o traspàs del campanar a l'església.