Les entitats que gestionen el programa estatal de refugi al Bages van atendre l'any passat al voltant de 300 persones refugiades i demandants d'asil. Així s'ha fet públic en el darrer plenari de la XAIR, la Xarxa d'Acollida i la Inclusió de les persones Refugiades, que s'ha reunit al Consell Comarcal del Bages per realitzar el balanç del 2018 i establir les directrius d'acció per aquest any.

L'objectiu de la xarxa és abordar de manera integral l'acollida i la inclusió de les persones sol·licitants de protecció internacional al Bages, oferint recursos d'acompanyament, educació, habitatge, recerca de feina i vincles socials a les persones acollides.

Un dels reptes marcats per aquest any és l'acollida dels joves migrants menors d'edat que viatgen sols i arriben a la comarca del Bages. El Consell Comarcal iniciarà aquest mes cursos vinculats al Servei de Primera Acollida específics per als adolescents i joves migrats sols. També s'iniciaran les inscripcions del projecte de Mentoria, on un adult s'ofereix voluntari per realitzar tasques de suport i acompanyament dels adolescents i joves que han migrat sols. Actualment hi ha una experiència pilot en marxa a Santpedor i Castellnou de Bages.

Per altra banda, l'òrgan també ha detectat que les empreses no tenen prou informació que faciliti la contractació de persones refugiades. A més, la XAIR ha denunciat la lentitud dels serveis d'estrangeria en la resolució de les renovacions dels permisos i les sol·licituds d'asil.