Cardona preveu disposar d'aquí a pocs mesos, si pot ser abans de l'estiu, dels primers nous habitants del nucli d'Arquers, l'antiga colònia minera que l'Ajuntament vol revitalitzar perquè sigui un dels principals focus d'oferta d'habitatge del municipi. I és que amb aquest objectiu ara s'ha completat la remodelació d'una primera illa de quatre d'aquests habitatge de planta baixa característics de la colònia (que des de fa anys és de propietat municipal), actuació que ha portat a terme el consistori.

La idea del govern municipal, segons va explicar ahir l'alcalde, Ferran Estruch, és reservar una de les quatre cases per a residència temporal per a situacions d'emergència social, però també destinar les altres tres al mercat de lloguer a preu assequible pensant que s'hi puguin instal·lar sobretot joves que es vulguin independitzar o petits nuclis familiars.

Aquestes casetes, d'uns 60 m2, s'han rehabilitat de forma integral, disposen d'una sala-menjador principal a l'entrada, una cuina i dues habitacions. A més, se n'ha recuperat el pati del darrere, que en la majoria de casos els antics inquilins havien obrat i tancat per guanyar espai d'habitatge. Perquè les puguin ocupar els nous estadants l'Ajuntament ja està enllestint la redacció d'un reglament, que properament ha de ser aprovat per junta de govern, que és el que regularà les sol·licituds d'aquests habitatges i la posterior adjudicació, conforme als requisits que s'hi exposin. Per exemple, es requerirà que siguin persones empadronades a Cardona.

Estruch explicava ahir a Regió7 que l'acabament d'aquestes primeres cases rehabilitades és un pas «simbòlicament molt important», però encara més quan hi vagin els primers inquilins, «ja que serà el moment que Cardona veurà i serà conscient que Arquers és un nucli de futur, perquè la gent hi torni a viure».

La recuperació de la colònia és un dels projectes que l'equip de govern té en marxa per tal de poder oferir habitatge digne i assequible a Cardona, després de la diagnosi que es va fer fa un parell d'anys en què es va posar de manifest que al mercat n'hi havia molt poc i car.

En paral·lel a l'acabament de la rehabilitació d'aquests primers quatre habitatges, que aquesta setmana van rebre la visita del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, Cardona ha posat en marxa una brigada juvenil que també treballarà en la rehabilitació parcial de l'antiga colònia Arquers. Des de principi d'aquest mes ja han començat el període formatiu.

La proposta consisteix que s'ha creat un equip de vuit persones del poble, d'entre 16 i 35 anys, a les quals ja s'està formant en manteniment polivalent i rehabilitació dels espais públics. Aquesta part consta d'un total de 150 hores. L'etapa formativa derivarà en una contractació de 6 persones a jornada completa 9 mesos.

Un cop formada, aquesta futura brigada juvenil desenvoluparà el seu treball pràctic al llarg dels 9 mesos en quatre aspectes. Arranjament i millora d'habitatges que tenen residents; inici de la rehabilitació d'algunes de les cases desocupades; acabament dels entorns d'un conjunt de quatre casetes que ara s'estan acabant de rehabilitar; i reparacions de l'espai públic de la mateixa colònia i també del centre històric, on és previst per exemple, que es treballi en un solar situat davant del portal Graells.