La convocatòria inesperada de les eleccions al Congrés dels Diputats per al proper diumenge 28 d'abril ha capgirat les previsions i agendes inaugurals i de balanç que tenien governs dels ajuntaments de casa nostra de cara a la recta final del seu mandat, que s'esgotarà amb la constitució dels nous consistoris, el proper 15 de juny.

El fet és que els executius locals tenien molt clar en les seves agendes que disposaven d'aquest mes de març per rematar tots aquells projectes i dur a terme totes aquelles activitats que els permetrien un darrer lluïment (inauguracions oficials, edició i distribució de butlletins municipals o actes de balanç de mandat o de projecció de futur) abans de la convocatòria formal de les eleccions municipals, que obliguen a paralitzar-ho. Les eleccions generals, però, han fet saltar aquest calendari pels aires, perquè han causat que les restriccions propagandístiques siguin efectives un mes abans del que es preveia.

Concretament, des del 5 de març, que és quan es va convocar de manera formal les eleccions al Congrés dels Diputats amb la publicació del reial decret al Butlletí Oficial de l'Estat. El que diu la Llei Orgànica del règim electoral general -en el capítol 50, que fa referència a les disposicions generals sobre la campanya electoral- és que des de la convocatòria de les eleccions (en aquest cas el 5 de març) i fins que se celebrin (28 d'abril) «queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirecta, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o a les fites aconseguides, o que utilitzi imatges o expressions similars a les utilitzades en les seves pròpies campa-nyes electorals per alguna de les entitats polítiques que concorren a les eleccions». També especifica que durant aquest mateix període queda prohibit «realitzar qualsevol acte d'inauguració d'obres o serveis públics o els seus projectes, sigui quina sigui la denominació utilitzada. Sense perjudici que aquestes obres o serveis puguin entrar en funcionament en aquest període».

Un dels ajuntaments que, per exemple, s'havia fixat una data inaugural concreta que ara es veurà trastocada és el de Sant Vicenç. El gener passat, en el marc dels actes de la festa major d'hivern, es va anunciar que el proper 23 de març s'inauguraria la remodelació del camp de futbol, que s'està fent completament nou. Ara, però, serà una instal·lació que, tal com estableix la llei, es podrà posar en servei, si cal, en aquests dies, però que no podrà ser objecte de cap acte inaugural fins després de les eleccions municipals. I és que el període restrictiu de tots dos processos electorals s'encavallen, ja que les municipals se celebraran el 26 de maig, però el decret de convocatòria es publicarà d'aquí a uns 15 dies (probablement l'1 d'abril). Tot i que no n'havien concretat encara dates inaugurals, hi ha obres en la recta final a diferents municipis, com ara, a Manresa, la remodelació del sector de la Baixada dels Drets i l'entorn del Museu Comarcal; o, a Sallent, la reforma del Pont Vell, les millores a l'entorn del riu i la construcció d'un ascensor al barri de la Rampinya.

Regió7 també ha tingut constància d'ajuntaments que estaven enllestint butlletins municipals o de balanç del mandat que a darrera hora han hagut d'aturar i guardar en un calaix.