13 de març de 2019
13.03.2019

El sistema de contenidors amb control amb targeta triplica la recollida selectiva en 3 mesos

Des de la posada en servei del nou sistema el reciclatge s'ha situat al 80% a Rajadell i a barris de Sant Fruitós i de Balsareny

13.03.2019 | 17:03
Un veí utilitzant els nous contenidors a Rajadell, el dia que es va posar en marxa el sistema

Els contenidors de deixalles operatius amb targetes intel.ligents han aconseguit triplicar de mitjana en tres mesos els índex de reciclatge en els tres municipis del Bages on s'han implantat com a prova pilot. Es tracta d'un sistema molt novedós a Catalunya (la referència era al País Basc), que el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus ha volgut testar en tres poblacions de diferent tipologia, però que es veu com una de les apostes de futur davant els reptes i les obligacions que posarà la Unió Europea per reduir considerablement la generació de residus que no tenen cap aprofitament.

Aquesta prova pilot s'està portant a terme des de principi del passat mes de desembre a Balsareny (als barris de Cal Nosa i Cal Rata), a Sant Fruitós de Bages (als barris de Torroella de Baix i La Rosaleda) i al conjunt del municipi de Rajadell. I les dades facilitades pel Consorci dels tres primers mesos que hi ha registrats mostren que la recollida selectiva passa del 27% al 79% de mitjana en aquests municipis, amb un augment molt important de la fracció orgànica, que passa de l'11% al 42%.

El que suposa aquest nou sistema a la pràctica és que el contenidor del que s'anomena resta (el general, allà on llancem el rebuig que no es pot reciclar i que, per tant, acaba anant a parar a l'abocador) només es pot obrir un dia a la setmana mitjançant una targeta personalitzada de què disposa cada llar familiar. El contenidor d'orgànica, en canvi, sí que es pot obrir cada dia, igualment mitjançant la targeta; mentre que els contenidors destinats a envasos, vidre i paper continuen essent de lliure accés com fins ara.

L'òrgànica, la que més creix

En els tres primers mesos de funcionament d'aquest nou model, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus assegura que les xifres de reciclatge s'han capgirat per complet, a l'alça. Segons les dades facilitades, si amb el sistema anterior de mitjana el 73% dels rsidus que generaven eren els que anaven a parar directament a l'abocador i només el 27% corresponia a recollida selectiva, en aquests tres mesos s'ha passat a que ara només el 21% dels residus recollits van al dipòsit, mentre que l'altre 79% es recull de forma selectiva en les diferents fraccions: orgànica, paper, vidre i envasos. Rajadell és el municipi on la selectiva obté un major percentatge, amb el 83%; al barris de Balsareny s'ha situat en el 80%; i als de Sant Fruitós, en el 77%.

La fracció que ha tingut l'augment més important ha estat l'orgànica (restes de menjar i petites restes de poda). Abans, d'entre tots els residus recollits, només l'11% corresponia a aquesta fracció separada correctament a les llars. Ara, la xifra ha augmentat fins al 42%. La fracció orgànica que es recull va a la planta de compostatge del Parc ambiental de Bufalvent, on es transforma en compost, un adob de gran qualitat per a horts, jardins i camps.

Amb les dades de desembre de 2018 i gener i febrer de 2019, del total recollit en aquests municipis i barris que participen a la prova pilot, el 21% correspon a la resta; el 42% a l'orgànica; el 15% al vidre (que abans era un 5%); el 12% als envasos (que eren el 6%); i el 10 % al paper (que abans també era el 5%).

Les famílies dels municipis on s'ha implantat el nou sistema disposen de dues de les targetes identificatives que els permeten obrir els contenidors de resta i d'orgànica. El tancament del contenidor té una memòria on queda gravada quina targeta s'ha fet servir, a quina hora i quin dia. Això permet fer un control en cas que es detectin problemes. També en el moment de la implantació del sistema es va distribuir el material necessari per fer la recollida selectiva, com un cubell airejat per a l'orgànica i bosses compostables.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya