Els contenidors de deixalles operatius amb targetes intel·ligents han aconseguit triplicar de mitjana en tres mesos els índexs de reciclatge als tres municipis del Bages on s'han implantat com a prova pilot. Es tracta d'un sistema molt innovador a Catalunya (la referència era al País Basc), que el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus ha volgut testar en tres poblacions de diferent tipologia, però que es veu com una de les apostes de futur davant els reptes i les obligacions que posarà la Unió Europea per reduir considerablement la generació de residus que no tenen cap aprofitament.

Aquesta prova pilot s'està portant a terme des de principi del mes de desembre passat a Balsareny (als barris de Cal Nosa i Cal Rata), a Sant Fruitós de Bages (als barris de Torroella de Baix i la Rosaleda) i al conjunt del municipi de Rajadell. I les dades facilitades pel Consorci dels tres primers mesos que hi ha registrats mostren que la recollida selectiva passa del 27% al 79% de mitjana en aquests municipis, amb un augment molt important de la fracció orgànica, que passa de l'11% al 42%.

El que suposa aquest nou sistema a la pràctica és que el contenidor del que s'anomena resta (el general, allà on llancem el rebuig que no es pot reciclar i que, per tant, acaba anant a parar a l'abocador) només es pot obrir un dia a la setmana mitjançant una targeta personalitzada de què disposa cada llar familiar. El contenidor d'orgànica, en canvi, sí que es pot obrir cada dia, igualment mitjançant la targeta; mentre que els contenidors destinats a envasos, vidre i paper continuen sent de lliure accés com fins ara.

L'orgànica, la que augmenta més

Els tres primers mesos de funcionament d'aquest nou model, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus assegura que les xifres de reciclatge s'han capgirat completament, a l'alça. Segons les dades facilitades, si amb el sistema anterior de mitjana el 73% dels residus que generaven eren els que anaven a parar directament a l'abocador i només el 27% corresponia a recollida selectiva, en aquests tres mesos s'ha passat que ara només el 21% dels residus recollits van al dipòsit, mentre que l'altre 79% es recull de forma selectiva en les diferents fraccions: orgànica, paper, vidre i envasos. Rajadell és el municipi on la selectiva obté un percentatge més alt, amb el 83%; al barris de Balsareny s'ha situat en el 80%; i als de Sant Fruitós, en el 77%.

La fracció que ha tingut l'augment més important ha estat l'orgànica (restes de menjar i petites restes de poda). Abans, entre tots els residus recollits, només l'11% corresponia a aquesta fracció separada correctament a les llars. Ara, la xifra ha augmentat fins al 42%. La fracció orgànica que es recull va a la planta de compostatge del Parc Ambiental de Bufalvent, on es transforma en compost, un adob de gran qualitat per a horts, jardins i camps.

Amb les dades de desembre del 2018 i gener i febrer del 2019, del total recollit en aquests municipis i barris que participen en la prova pilot, el 21% correspon a la resta; el 42% a l'orgànica; el 15% al vidre (que abans era el 5%); el 12% als envasos (que representava el 6%); i el 10 % al paper (que abans també era el 5%).

Les famílies dels municipis on s'ha implantat el nou sistema disposen de dues de les targetes identificatives que els permeten obrir els contenidors de resta i d'orgànica. El tancament del contenidor té una memòria on queda gravada quina targeta s'ha fet servir, a quina hora i quin dia. Això permet fer un control en cas que es detectin problemes. També en el moment de la implantació del sistema es va distribuir el material necessari per fer la recollida selectiva, com un cubell airejat per a l'orgànica i bosses compostables.

Per sobre de les expectatives

Ja des del moment que es va presentar la implantació com a prova pilot d'aquest sistema, ara fa un any, els gestors del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i els ajuntaments implicats van posar en relleu que l'objectiu fonamental d'aquest sistema amb control d'accés als contenidors era augmentar el percentatge de residus que es recullen selectivament. I, segons fonts del Consorci, els resultats obtinguts en els tres primers mesos superen de llarg les expectatives.

L'objectiu inicial era arribar a un mínim del 60% de recollida selectiva, que és la xifra que la normativa marca que s'ha d'haver aconseguit el 2020. Però tres mesos després de la posada en funcionament, ja s'ha acomplert amb escreix i la recollida selectiva ha passat de representar només una quarta part dels residus recollits a més de tres quartes parts.

Actualment, els municipis consorciats (Bages i una part del Moianès) tenen la recollida selectiva, de mitjana, estancada per sota del 40%, comptant-hi les aportacions als contenidors o al porta a porta, i també les aportacions a deixalleries -una fracció que encara no està comptabilitzada en el projecte dels contenidors tancats i que encara podria fer millorar lleument l'índex de selectiva en aquests municipis.

Després de la primera fase d'implantació, ha començat la fase de seguiment d'incidències, en què els informadors ambientals es posen en contacte amb aquelles famílies que encara no han recollit les targetes per poder accedir als contenidors, o amb aquelles que es detecta que en fan un ús poc habitual.

La ciutadania té a la seva disposició un número de telèfon per comunicar qualsevol incidència, mitjançant trucada o whatsapp, i poder resoldre dubtes i problemes que es presentin en l'ús del servei, el 605 332 840.