El tràgic succés que va tenir lloc el mes de gener a la població malaguenya de Totalán, on un nen de dos anys (Julen) va morir després de caure en un pou (del qual va ser rescatat sense vida 13 dies després) ha fet que ajuntaments de casa nostra hagin emprès mesures per intentar evitar accidents. És el cas, per exemple, dels de Castellbell i de Sant Vicenç, que han fet crides a la població perquè els veïns que trobin pous abandonats els ho comuniquin, i que també han dut a terme requeriments a propietaris i/o accions preventives en els casos que n'han localitzat de desprotegits. I és que es tracta de municipis on hi ha una extensa àrea forestal del que antigament havien estat zones de conreu i de masos ara abandonats, que en molts casos tenien pous exteriors que han quedat deixats i amagats per la vegetació.

Un d'aquests pous, per exemple, d'uns quaranta metres de profunditat, és davant de la masia la Serra de Sant Vicenç. Es tracta d'un mas en ruïnes, ubicat a uns sis quilòmetres del nucli urbà en direcció al parc natural de Sant Llorenç del Munt, en una finca que és propietat dels gestors de l'abocador de Vacarisses. És un pou a peu pla, que fins fa pocs dies estava protegit només amb un filat metàl·lic rovellat i destensat. El consistori santvicentí va decidir actuar-hi preventivament i, mitjançant la brigada, l'ha tapat provisionalment amb palets i n'ha recol·locat la tanca. Alhora, segons ha concretat el regidor d'Urbanisme, Antoni Calveras, s'ha enviat un requeriment a la propietat perquè hi faci una actuació definitiva.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar ha fet, en les darreres setmanes, una crida perquè els veïns que detectin pous abandonats sense segellar al seu terme municipal ho comuniquin al consistori.

Segons, l'alcaldessa del municipi, Montserrat Badia, «no és que fem ara una cosa diferent del que ja fèiem, però ara hi ha més sensibilitat» després del cas de Totalán. La crida ha tingut el seu efecte i n'han anat sortint uns quants.

El consistori té localitzats una vintena de pous sense segellar al municipi «però en podem tenir més», diu Badia, tenint en compte que Castellbell i el Vilar té un terme municipal de 28 quilòmetres quadrats i 21 nuclis de població. De fet, fa unes setmanes en van localitzar un a la zona de Cal Guixa, que es va senyalitzar i es va requerir al propietari que el segellés i tapés.

Segons Badia, «moltes masies han anat quedant abandonades i abans potser tenien tot el perímetre tancat i ara han quedat al descobert». Això se suma a «l'abandonament de la vinya, que també ha anat deixant al descobert construccions o petites basses» que es feien per reservar l'aigua de la pluja. Per aquest motiu, el consistori demana als veïns que si tenen coneixement de l'existència d'algun pou d'aquestes característiques «ens avisin per tal de prendre les mesures i iniciar els tràmits pertinents».

L'Ajuntament recorda que per fer cates i prospeccions d'aquest tipus s'ha de demanar llicència i, un cop finalitzat el seu ús, s'ha de tapiar. Segons Badia, «hi ha gent que fa cates i no demana permís i és obligatori demanar-lo i després s'ha de segellar, no només perquè ningú no es faci mal sinó perquè també és un focus d'entrada de contaminació als aqüífers i els animals també hi poden caure». Montserrat Badia assegura que periòdicament es fan registres i la notificació corresponent als propietaris.