Sant Fruitós ha iniciat el procediment per afegir-se als municipis del Bages que volen combatre la proliferació d'excrements de gossos a la via pública localitzant-ne els propietaris mitjançant l'ADN de les seves mascotes. Ara, ha obert el període perquè els propietaris d'un gos puguin fer les anàlisis de sang a l'animal per obtenir-ne l'ADN. D'aquesta manera es podrà elaborar un cens que permetrà identificar a quin animal pertanyen els excrements abandonats a la via pública. Les analítiques es poden fer, de forma gratuïta, durant els mesos de març i abril.

L'Ajuntament de Sant Fruitós ha establert un acord amb els tres centres veterinaris del municipi per tal que els propietaris dels gossos puguin dirigir-s'hi per fer aquesta prova. El patró d'ADN s'aconsegueix a través d'una analítica de la sang o de la saliva del gos. Un cop es tenen els resultats, els propietaris rebran una xapa metàl·lica identificativa de l'animal amb el número de cens, el nom de l'animal i el telèfon on contactar en cas de pèrdua del gos.

A partir de l'1 de maig, els propietaris que encara no hagin realitzat la identificació hauran d'assumir el cost de l'analítica. Les mostres que s'hagin recollit durant la campanya d'analítiques es traslladaran a un laboratori acreditat, que identificarà l'ADN de cada gos i l'incorporarà a la base de dades. D'aquesta manera, un cop el sistema ja s'ha implantat, quan es reculli una mostra d'excrement al carrer es podrà identificar a quin animal pertany i arribar al seu propietari, a qui s'imposarà la sanció corresponent. Segons han informat des del consistori, aquesta campanya té per objectiu «localitzar i identificar els propietaris dels animals que incompleixin l'ordenança municipal de tinença d'animals, amb referència a la no recollida d'excrements d'animals a la via pública».

El cens genètic, que és obligatori per a tots els gossos i està regulat a través de l'Ordenança Municipal de Tinença d'Animals, també serveix per evitar els abandonaments i perseguir els robatoris de mascotes.

D'aquesta manera, Sant Fruitós se sumarà als municipis de Callús, Súria i Sant Joan, que ja tenen en marxa el cens genètic. Els dos primers ja fa més d'un any que van posar en marxa aquest sistema per al control dels excrements al carrer, i ha permès reduir-ne la presència considerablement. En el cas de Sant Joan, ja ha conclòs la campanya gratuïta d'analítiques i aquesta setmana ja es posava en marxa el sistema de control mitjançant el banc d'ADN que s'ha elaborat.