La Marxa del Pelegrí celebrarà el proper 31 de març la seva cinquena edició, amb l'objectiu de continuar posant en valor i donant a conèixer la bellesa paisatgística i patrimonial de l'últim tram del Camí Ignasià, un trajecte que va fer Sant Ignasi fa gairebé cinc segles, des del santuari de Loiola, a Azpeitita (Guipúscoa), fins a Manresa.

Enguany la Marxa del Pelegrí, inclosa en el projecte Manresa 2022, continuarà oferint la tradicional modalitat de 26 quilòmetres entre Montserrat i Manresa, i mantindrà la modalitat Lluvià, que sortirà des de la Plaça Major de Manresa, amb un recorregut circular de 15 quilòmetres que es va estrenar l'any passat amb la voluntat d'apropar aquesta prova a un públic més divers.

La Marxa, que està organitzada per l'Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa, compta amb el suport dels ajuntaments de Monistrol de Montserrat, Marganell, Castellgalí i Castellbell i el Vilar, del Patronat de la Muntanya de Montserrat, el Monestir de Montserrat, el Consell Comarcal del Bages, l'Obra Social "La Caixa", Roges Supermercats i altres entitats i empreses del territori.

L'alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, ha mostrat la satisfacció de poder participar en aquesta prova «esportiva, cultura i turística com és la Marxa del Pelegrí, que ens dona una mirada d'oportunitat per mostrar la riquesa paisatgística d'un entorn privilegiat com és el nostre». El regidor de Turisme, Habitatge i Barris de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, va agrair a l'Ajuntament de Castellbell «el seu suport des del primer dia per promocionar el Camí Ignasià, una aposta conjunta dels ajuntaments implicats i del territori que ha de tenir continuïtat més enllà del 2022».

Caminada popular no competitiva

Un any més, la 5a Marxa del Pelegrí serà una caminada popular no competitiva. La modalitat «Montserrat», de 26 quilòmetres de recorregut i amb un desnivell positiu de 600 metres, és la modalitat feta a les quatre passades edicions i es correspon amb l'itinerari de l'etapa 27 del Camí Ignasià. La sortida serà entre les 8 i les 8.30h del matí a la plaça del Monestir de Montserrat i, per qui ho vulgui, també hi haurà servei de tren i cremallera fins a Montserrat, amb sortida a les 7.19h des de Manresa Baixador i seguint la línia dels FGC fins a Monistrol de Montserrat.

La modalitat «Lluvià», de 15 quilòmetres de recorregut, i amb un desnivell positiu de 250 metres, és un recorregut circular des de Plaça Major fins al carrer del Balç, passant per la Torre Lluvià, el Gorg Blau, la Font de l'Arrel fins l'Oller del Mas, on s'enllaça amb l'últim tram del camí Ignasià.

Com en altres edicions les inscripcions es podran fer de manera anticipada a través de la web www.manresaturisme.cat o presencialment, a l'Oficina de Turisme de Manresa (Pl. Major, 10, telèfon 93 878 40 90). Les inscripcions ja estan obertes des del dia 1 de març. Els preus de les inscripcions anticipades per les diferents modalitats són: modalitat Montserrat amb transport: 15€ (Pack familiar: 22,5€); modalitat Montserrat sense transport: 10€ (Pack familiar: 12,5€) i modalitat Lluvià: 8€ (Pack familiar: 12€) .

La modalitat Montserrat inclou 5 avituallaments al llarg del recorregut de 26km, més a la sortida a la plaça del Monestir de Montserrat. Hi haurà entrepà de botifarra a l'avituallament de Castellbell, on el mateix dia se celebra la fira del Montserratí, de productes de proximitat. A la modalitat "Lluvià" s'inclouen dos avituallaments, més la sortida a la plaça Major.

Mostra gastronòmica de la cuina del pelegrí al carrer del Balç

Les dues modalitats finalitzen al Carrer del Balç, el carrer medieval per excel·lència de la ciutat. Tot passejant per aquest carrer tan singular, es podran tastar els productes que formen la Cuina del Pelegrí, com el dolç, la cervesa i el mossec del Pelegrí. A més, per relaxar-se després de la caminada, es podrà fer una sessió de ioga, a càrrec d'Aura Ioga.

Per a les persones vingudes de fora i vulguin gaudir de la Marxa del Pelegrí, poden fer-ho de la manera més còmoda: venint a passar el cap de setmana a la ciutat. Podran fer visites guiades, passejar pel centre comercial, gaudir d'un bon àpat i fer nit a Manresa per començar la marxa al matí. Es pot trobar tota la informació del paquet de cap de setmana operat per Bages Terra de Vins a https://bagesterradevins.cat/event/pack-de-la-marxa-del-pelegri

El camí d'Ignasi

L'objectiu de la caminada és seguir la petjada del pelegrí Sant Ignasi, que el 25 de març de 1522 baixava de Montserrat en el seu pelegrinatge des del País Basc cap a Jerusalem, i arribà a Manresa, on durant la seva estada d'onze mesos va viure una profunda transformació espiritual que el va portar a redactar els Exercicis Espirituals i, posteriorment, a fundar la Companyia de Jesús.

Es tracta d'una activitat dins el Projecte Manresa 2022, que es presenta com una aposta estratègica de la ciutat, transversal i participativa, amb l'objectiu de celebrar els 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.