El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a la Generalitat en el contenciós que tenia obert amb la concessionària de l'Autopista de Terrassa a Manresa, Autema, per un canvi en els sistema de computar els diners que aporta l'administració catalana pels descomptes aplicats. El contracte programa de la concessió establia que la Generalitat havia de pagar un tant per vehicles que passés per l'autopista segons una previsió de trànsit feta a l'inici, que no s'havia complert pràcticament mai, i que no contemplava situacions com ara la crisi econòmica, que va suposar una davallada de trànsit molt important. Del 2015 al 2017, la Generalitat s'ha estalviat de pagar gairebé 50 milions d'euros. La sentència que trascendir ahir encara és recurrible al tribunal de Cassació.

Autema havia interposar un recurs contra el Decret 161/2015 de modificació de la concessió administrativa per a la construcció, la conservació i l'explotació de l'autopista C-16 de Montserrat, Sant Cugat del Vallès-Terrassa-Manresa, i que després va ampliar un segon decret 337/16, de modificació del primer. Ara el tribunal ha confirmat la legalitat dels dos decrets. En aquesta acció de la Generalitat, el Consell comarcal del Bages també si havia presentat i ha seguit els passos d'acord amb el departament de Territori.

El Govern va aprovar un sistema de descomptes per als usuaris de la C-16 al tram Terrassa - Manresa els anys 2015 i 2016 per millorar la mobilitat i l'eficiència del corredor a l'entorn de Manresa i per descongestionar la C-55. Amb la sentència del tribunal, que ha estat comunicada avui a la Generalitat, el TSJC confirma la legitimació i legalitat de la modificació de la concessió i considera que les al·legacions efectuades per Autema no estan acreditades ni justificades econòmicament ni jurídicament, segons remarca la mateixa sentència. "El text també avala el fet que els decrets es van aprovar amb tota la legalitat de procediment i de justificació econòmica i jurídica, amb total ajustament a la legislació vigent", sgons han exposat fonts del departament de Territori.

Aquesta sentència, emesa per unanimitat de tots els magistrats de la secció cinquena, desestima íntegrament el recurs interposat per Autema i condemna la concessionària a unes costes de fins a un màxim de 5.000 euros. Contra aquesta sentència es pot interposar un recurs de cassació.