El temps que cada voluntari de Protecció Civil dedica a controlar la llera del riu, retirar la neu dels camins o fins i tot acompanyar les persones afectades després d'un incendi va ser reconegut ahir en un acte a Cardona, que va adquirir un caire reivindicatiu. Els voluntaris van reclamar que es concretin les seves funcions i es mantinguin estables, al marge dels canvis polítics. En aquest sentit, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va afirmar que el Govern treballa en una nova normativa en matèria d'emergències, en la qual «les aportacions dels voluntaris i de la resta del cos són clau».

L'Auditori Valentí Fuster de Cardona es va omplir amb uns dos-cents voluntaris d'arreu de Catalunya. Una de les intervencions que va donar veu a aquest col·lectiu va ser la del president de l'associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cardona, Manel Roca.

«Les associacions de voluntaris de Protecció Civil es mouen dins d'un marc d'actuació que no hauria de trontollar cada vegada que hi ha un canvi de poder en el Govern», va manifestar Roca. «La sensació general és que el marc d'actuació està poc definit i, a la pràctica, l'Ajuntament és l'òrgan que ens coordina». Va explicar que fa uns quants anys l'equip de voluntaris s'encarregava de les tasques de prevenció del Correfoc de Cardona, «però ara s'han establert uns nous criteris que ens impedeixen fer aquesta funció».

El conseller d'Interior, Miquel Buch, va destacar la necessitat de renovar la normativa en matèria d'emergències i seguretat «incorporant la visió dels diferents cossos». Va apuntar que una de les línies que s'estan estudiant «és oferir un servei de voluntariat durant les emergències equitatiu a tots els municipis, ja que n'hi ha que disposen d'un cos consolidat però n'hi ha que no». «Per aconseguir-ho, la xarxa de voluntaris hauria de ser més transversal. Els voluntaris actuarien més enllà del seu municipi», va explicar.

El territori català té 138 associacions i 1.568 voluntaris distribuïts en diferents municipis. En el cas de Cardona, l'associació enguany celebra el desè aniversari i té una vintenta de voluntaris. «És una sort tenir aquest número de voluntaris, però som conscients que es necessitarien més persones implicades a l'hora d'actuar davant d'una emergència», va lamentar l'alcalde de Cardona, Fer-ran Estruch. Manel Roca va remarcar que «la tasca del voluntari és sacrificada perquè ha d'implicar-s'hi durant les hores lliures o les vacances.

De fet, al llarg de l'homenatge, l'agraïment a la seva tasca altruista va ser constant. «No podríem prescindir de la seva feina perquè ells arriben allà on els serveis d'emergències sovint no poden arribar», va destacar la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer. «Els voluntaris de Protecció Civil hi són abans, durant i després de l'emergència, fent tasques de sensibilització, ajudant els serveis d'emergència o donant escalf a les persones», va sostenir el conseller Miquel Buch.

Diverses associacions van rebre reconeixements durant l'acte. Algunes d'elles van ser l'associació de Cardona per la seva actuació durant les nevades del febrer de l'any passat i la de Castellbell i el Vilar per la seva actuació durant les inundacions del maig i l'octubre del 2018.