Cal Tuta d'Artés abaixa la persiana. És sens cap mena de dubte un dels establiments més coneguts de les poblacions del Bages. En primer lloc, per la seva llarga trajectòria, ja que es va crear el 1848, però també per la personalitat extravertida i viatgera de Ramon Creus, un dels dos germans que han estat al davant del negoci en els darrers 50 anys.

El final arriba per una qüestió de manca de relleu generacional, segons explica el mateix Ramon Creus. Ell no té fills i els de la seva germana Mercè han emprès camins diferents dels de la botiga d'Artés.

Durant molts anys, Cal Tuta ha estat el quiosc, el punt de venda de loteries i de fer travesses, l'estanc i, molt especialment, la casa de fotografia de referència a Artés. El tarannà afable de Ramon Creus l'ha dut a retratar infinitat de festes populars, esdeveniments de poble, visites de personalitats i fotografies familiars.

Però Ramon Creus, que aquest any arribarà als 70 anys, ha estat, a més de botiguer, un viatger. I sovint, a la botiga d'Artés, entre diaris i paquets de tabac, apareixien fotografies dels seus viatges. Admet que ha pogut viatjar perquè l'altre 50 % del negoci, la seva germana, ha estat un puntal a la botiga. Mercè Creus ha fet els 67 anys i pensa en la jubilació.

Ramon Creus ha fet grans viatges, ha voltat mig món i en guarda fotografies. Ha fet la travessa del desert del Sàhara, ha fet una travessa pel Pacífic en catamarà, va creuar tota la Polinèsia i els països del sud-est asiàtic. Quan recorda els viatges, Creus no es deixa de citar l'Himàlaia, o països com Egipte, Grècia i Rússia, o Perú, els Estats Units i les illes Galàpagos.

Ha estat botiguer i fotògraf, i ha estat en institucions que organitzen el comerç a Artés i al país. De fet, encara és membre actiu de l'Agrupament de Comerç de Catalunya. I en l'etapa més recent ha estat molt lligat a causes socials i de país, als afectats pel conflicte bèl·lic sirià, als refugiats d'aquest país, o a la Música per la Llibertat i els presos polítics en la seva etapa de reclusió al centre penitenciari de Lledoners.

Avui, dijous, Cal Tuta, el Ramon i la Mercè Creus, tanquen, i la seva activitat comercial (tabacs i loteries) es trasllada a l'estanc que encara resta obert a Artés.