La Generalitat va aprovar ahir en el Consell de Govern el decret pel qual es convoquen eleccions a la presidència de les anomenades entitats municipals descentralitzades (EMD) de Catalunya el proper dia 26 de maig, coincidint amb la convocatòria de les eleccions municipals. Es tracta d'entitats locals menors amb un cert grau d'autonomia, que es regeixen conjuntament per una junta de veïns, al capdavant de la qual hi ha una presidència. A les comarques de casa nostra n'hi ha un total de 14, la major part de les quals a l'Alt Urgell (8), però també a la Cerdanya (4), al Solsonès (1) i al Bages (1). En concret, en aquest darrer cas es tracta de la de Sant Martí de Torroella, al terme de Sant Joan de Vilatorrada.

El president o la presidenta de l'entitat municipal descentralitzada es presentarà a través d'una candidatura per un partit, federació, coalició o agrupació d'electors, i serà escollit directament pels veïns de l'entitat. Cada candidatura haurà d'incloure un candidat o candidata suplent.

Quant als membres de la junta de veïns, els vocals es designaran segons els resultats de les eleccions per l'Ajuntament corresponent de l'entitat municipal descentralitzada i serà la junta electoral de zona que ha de determinar, d'acord amb el que disposa la legislació electoral, el nombre de vocals que correspon a cada partit, federació, coalició o agrupació. Un cop realitzat això, els representants de cada candidatura han de designar entre els electors de cada entitat els que han de ser vocals.