El Bisbat de Vic ha aprovat tres mesures concretes amb l'objectiu d'evitar situacions d'abús sexual en el seu àmbit d'actuació. En primer lloc, s'ha aprovat un protocol de bones pràctiques -inspirat en d'altres diòcesis com la d'Astorga (Lleó)- per prevenir, detectar i actuar davant abusos sexuals a menors i a persones vulnerables. Segons expliquen en un comunicat, el protocol ofereix criteris orientadors i procediments d'actuació bàsics davant de possibles casos, ja siguin comesos en l'àmbit de l'activitat pastoral o en l'àmbit familiar o escolar. D'altra banda, el bisbat també ha habilitat un correu electrònic per recollir denúncies i ha creat una comissió interdisciplinar d'experts per valorar i atendre casos i formar preveres i laics que estiguin en contacte amb menors.

El protocol de bones pràctiques s'implementarà a totes les parròquies del bisbat i s'adreça a tots els responsables de parròquia, grups pastorals, centres de formació, institucions i persones que treballen en l'àmbit educatiu i en la pastoral ordinària amb nens o adolescents de la diòcesi. Tal com marquen els protocols de l'Església de l'any 2010, davant un possible cas, es preveu que s'obrin dues vies: la penal i la de l'àmbit canònic.

El correu electrònic acollida@bisbatvic.com s'ha habilitat com a canal d'acollida i de denúncia per tractar possibles casos. El bisbat es compromet a atendre amb confidencialitat totes les peticions que els arribin, que poden enviar-se de manera nominativa o anònima. També remarquen que hi poden contactar aquells persones que, havent patit un abús, vulguin que el bisbat els ofereixi un acompanyament humà o espiritual.

La comissió interdisciplinar externa que s'ha creat està formada per cinc membres laics: una psicòloga clínica infantil i juvenil; una metgessa psiquiatra i docent; una advocada penalista i especialista en Compliance Penal; una mediadora familiar i una advocada, i un advocat especialista en dret canònic.

La comissió tindrà la funció d'avaluar totes les denúncies que rebi el bisbat per determinar-ne els detalls i fer la denúncia civil (si la víctima no ho ha fet o assessorar-la com fer-ho) i la canònica. A més de fer-ne seguiment, assessorament i les actuacions per perseguir els delictes, acompanyarà les víctimes oferint-los l'ajuda que precisin . D'altra banda, la comissió també farà formació a tots els preveres i laics del bisbat que estan en contacte amb menors per a la prevenció, detecció i actuació d'abusos sexuals.