Ramon López de Mántaras (Sant Vicenç de Castellet, 1952) és un dels científics que formaran part d'un consell assessor que ha creat el ministeri federal d'Educació i Investigació del goven d'Alemanya amb l'objectiu de potenciar els centres de recerca en el camp de la intel.ligència artificial. Aquest comitè està integrat per un total d'onze investigadors europeus, del Regne Unit, Itàlia, Àustria, França, Suïssa i els Països Baixos. López de Mántaras és l'únic de l'Estat espanyol.

El propòsit d'aquesta comissió del govern federal és crear una marca pròpia en la investigació en intel.ligència artificial per fer el país més competitiu en aquest camp a través dels anomenats centres de competència i vincular-los amb empreses i indústries. La ministra federal d'Educació i Investigació, Anja Karliczek, ha concretat que per assolir aquest propòsit «confiem en l'experiència dels millors investigadors del món en el desenvolupament d'aquesta xarxa».

Els anomenats centres de competència per a la recerca en intel.ligència artificial es troben a Berlín, Munic, Dresden-Leipzig, Dortmund-Bonn i Tübingen, a més del Centre Alemany de Recerca d'Intel·ligència Artificial amb les seves ubicacions en Saarbrücken, Kaiserslautern, Bremen i Berlín. Aquests centres formen el nucli del Consorci Nacional de Recerca per a la Intel·ligència Artificial en una xarxa de centres d'aplicacions específiques de la indústria. L'objectiu d'un major desenvolupament i creació de xarxes, que és en el que ha de treballar el nou consell assessor amb el bagenc López de Mántaras, és establir centres de competència internacionalment visibles i, al mateix temps, promoure la transferència de resultats de recerca a l'aplicació.

Ramon López de Mántaras és acadèmic del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i una autoritat mundial en el camp de la Intel·ligència Artificial. És Doctor en Física per la Universitat de Tolosa III i en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya.

És un dels pioners de la intel·ligència artificial a Espanya. Va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d'Investigació l'any 1982. L'any 2011 va rebre el Premi Robert S. Engelmore de l'Associació Americana d'Intel·ligència Artificial, l'any 2012 el Premi Nacional d'Informàtica de la Societat Científica Informàtica d'Espanya; el 2016 el EurAI Distinguished Service Award de la European Association of Artificial Intelligence, el 2017 el Donald E. Walker Distinguished Service Award de la IJCAI (International Joint Conferences on Artificial Intelligence) i el 2018 el Premi Nacional d'Investigació Julio Rey Pastor en Matemátiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, que li va atorgar el ministeri de Ciència, Innovació i Universidades.

Actualment investiga en el camp del raonament basat en robots autònoms capaços d'aprendre experimentant amb el seu entorn físic i l'aprenentatge per transferència i en intel·ligència artificial aplicada a la música. El novembre de 2016 va ser nomenat membre de la secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans.

L'any passat, en el marc de l'acte de lliurament de la tercera Medalla de Sant Vicenç de Castellet, l'Ajuntament del seu poble natal va distingir López de Mántaras amb una medalla extraordinària. En aquell acte, el científic va recordar que la seva trajectòria havia començat quan, amb l'arribada de l'home a la Lluna, va descobrir que aquella fita havia estat possible gràcies a l'electrònica. Aquest fet va ser el detonant per aconseguir que es dediqués tota la seva vida a estudiar i investigar en el camp de l'electrònica.