Els ruixats dels darrers dies no salvaran la campanya del cereal a la Catalunya Central i és necessari que plogui més. Així ho ha assegurat a l’ACN el coordinador d'Unió de Pagesos (UP) al Bages, Josep Guitart. “Són benvingudes i dona esperança, però estem lluny de resoldre el problema”, diu, tot afegint que “esperem que les previsions es compleixin i plogui més”. Guitart recorda que “venim d’un any molt sec”, amb temperatures massa elevades i on, a més, el cereal es va haver de plantar tard per culpa de l'excés de pluja de la tardor. El coordinador d’UP també lamenta que les precipitacions hagin estat tan “irregulars”. Posa com exemple el Bages, on hi ha municipis on s'ha recollit 30 litres per metre quadrat i d'altres, en canvi, només 10.

Guitart afirma que recuperar la collita perduda -prop del 30%- "costarà", però el que està clar és que cal que plogui encara més i "llavors ja veurem". "No estem salvats ni molt menys, però com a principi està molt bé i benvingudes són", diu. Els conreus bagencs es trobaven en una situació límit: d'una banda perquè es va haver de segar molt més tard perquè a la tardor havia plogut molt i, per una altra, perquè no ha plogut durant tres mesos.

A l'espera del final

Els pagesos confien que les prediccions meteorològiques, a curt termini, es compleixin, plogui i es pugui salvar part de la collita perduda, diu Guitart. Els pagesos de la Catalunya central encara s'enfronten a un darrer obstacle. Explica que en els darrers anys les collites s'han perdut al final de la temporada, entre finals d'abril i principis de maig, davant la pujada dels termòmetres "que han cremat el sembrat i fet reduir la producció". Així, si com fins ara hi ha temperatures elevades, "ens podríem trobar amb què perdem un percentatge molt elevat", afegeix.