Monistrol de Montserrat vol homenatjar Joan Carles i Amat (1572-1642), autor del primer tractat de guitarra conegut a Europa, creant un festival internacional de guitarra. Nascut al municipi bagenc, "va ser un referent reconegut arreu del món", recorda Joan Puigdellívol, responsable del projecte. Tot i que el certamen, que impulsa l'Ajuntament de Monistrol, encara es troba en fase molt embrionària, el proper 5 de maig es podrà viure un primer tast a través d'un itinerari musical que combinarà la seva vida i obra amb la guitarra.

Sota el títol 'Un món de guitarres', l'itinerari, que es durà a terme en diferents racons emblemàtics del municipi, comptarà amb la participació de Sergi Boal que, amb la guitarra acústica electrificada oferirà un concert amb músiques d'avui a cavall entre la fusió d'estils, la improvisació i les tecnologies electròniques; Maike Burgdorf i Joan Duran, que combinaran música antiga amb el llaüt i poesia nova; el duo de guitarra clàssica format per Albert Lavall i Emília Garcia, que fusionaran tradició clàssica i modernitat popular; i Carles Blanch que, amb viola de mà, guitarra de cinc ordres i acompanyat de la mezzosoprano Paula Caminals, interpretaran les músiques de l'època d'Amat.

Durant l'itinerari els assistents també podran conèixer una mica més de la vida i l'obra de l'homenatjat i, en paral·lel, es llegiran alguns dels seus cèlebres 'Quatre-Cents Aforismes Catalans'.

Figura reconeguda al municipi

El festival de guitarres és un pas més de l'Ajuntament de Monistrol per dignificar la figura del músic. El març de 2015 van inaugurar una nova sala polivalent que va ser anomenada Espai Joan Carles Amat. Prèviament, el 2014, es va publicar el llibre 'L'empremta del monistrolenc Joan Carles Amat', un estudi elaborat per quatre estudiosos sobre la vida i obra del monistrolenc.