El bisbat de Vic ha rectificat la immatriculació d'una ermita al terme de Castellfollit del Boix. Aquesta és la primera vegada que ho fa després que Unió de Pagesos denunciés, l'any 2018, que aquest bisbat s'havia apropiat de forma il·legal centenars de béns públics i privats a les comarques del Bages, l'Anoia i el Berguedà els últims 25 anys.

El bisbat de Vic va immatricular l'ermita de Sant Jaume del Clot del Grau, a Castellfollit del Boix, l'any 2010. Està situada en una zona rural a tocar de diverses masies i, tot i que una de les famílies que viu en una d'aquestes masies sempre s'havia considerat propietària de l'immoble, el bisbat se la va apropiar, però ara dos documents antics acrediten l'argument de la família i que, per tant, l'ermita en cap cas no pertany al bisbat de Vic.

Els dos documents que Unió de Pagesos ha localitzat i que demostren que l'ermita no pertany al bisbat de Vic són dues pastorals. Una, del 1688, es dirigeix al pare i fill de la casa del Grau «com a protectors que sou d'aquesta església» perquè l'arreglessin per estar en perill d'enfonsar-se. A més, també se'ls demana que posin els ornaments necessaris per fer missa perquè, en cas contrari, els amenaçaven amb l'excomunió. En l'altra pastoral, que data del 1805, s'ordena a la família Grau que arregli l'església. La primera pastoral els reconeix «com a protectors de l'església» i, la segona, com a amos.

Amb aquesta documentació, el bisbat de Vic ha decidit rectificar la inscripció de la propietat. Es tracta d'un procés que, de moment, està en tràmits en espera que els particulars aportin la documentació que requereix el Registre de la Propietat.

El sindicat confia que aquesta rectificació sigui el començament d'altres de futures vinculades a altres immatriculacions que el bisbat de Vic hauria fet en el conjunt de la diòcesi. En el cas del Bages, a banda d'aquesta ermita de Castellfollit, també hi ha afectada la de Sant Pere de Vallhonesta i la casa de cal Campaner, totes dues a Sant Vicenç de Castellet. Precisament, dimecres, es va celebrar al poble el tradicional aplec de l'1 de maig, en què es va reivindicar que Vallhonesta (on s'havia fet sempre) sigui del poble.