Joan Bonanit, el jove bagenc que anava cada dia a la presó de Lledoners a desitjar bona nit als presos independentistes, ha fet pública la seva identitat i ha mostrat el seu rostre públicament per primera vegada en la sessió del Judici al Procés celebrada aquest dimarts al Tribunal Suprem. Joan Porras és el nom real d'aquest jove manresà que fins avui havia volgut mantenir-se en l'anonimat. És entrenador de futbol i periòdicament fa anàlisis de partits, en un canal de Youtube i en un blog de Regió7.

Citat per la defensa de Jordi Sánchez, Porras ha explicat que és estudiant universitari i que el dia 1 d'octubre va anar a votar a l'Institut Pius Font i Quer de Institut Pius Font i QuerManresa A preguntes del lletrat Jordi Pina, que exerceix la defensa de Jordi Sànchez i Jordi Turull, ha relatat que en el seu col·legi electoral no hi va anar la Guàrdia Civil, però s'hi van personar els Mossos d'Esquadra.

En un primer moment, a les 8 del matí, va arribar l'anomenat binomi, una parella d'agents de la policia catalana que van anar al col·legi electoral. «Van intentar entrar i vam dir que tots n'érem responsables. Estàvem allà celebrant un dia festiu, i els Mossos van veure que no podien entrar», va relatar. A mig matí, però, van arribar sis furgonetes dels Mossos d'Esquadra. «En un primer moment no vam poder identificar quina policia era. Amb anterioritat havíem vist que en altres poblacions la Policia Nacional picava als votants, així que pensàvem que havien vingut, també, a picar-nos», ha explicat al tribunal. Així que van apartar els nens i les persones grans per evitar que veiessin com els picaven, però finalment es van adonar que eren agents dels Mossos d'Esquadra, que «anaven amb boina», i els votants van fer un cordó a la porta per evitar que la policia entrés al col·legi electoral. Finalment, els agents van parlar amb tres advocats que estaven al Pius Font i Quer. «Després vam com entraven i sortien amb les urnes», ha recordat Porras.

El testimoni del jove anava encaminat a destacar que els Mossos d'Esquadra van complir amb l'ordre judicial d'impedir la celebració del referèndum i que ho van fer personant-se al col·legi electoral i emportant-se material de votació, sense emprar la violència.

Grups ultres la nit anterior

Porras també ha explicat que va passar la nit anterior a l'1-O a l'institut, juntament amb la seva família i amics. Durant la nit prèvia al referèndum ell i la seva germana van sortir a fora al pati del centre educatiu i va veure «quatre o cinc encaputxats donaven cops a la tanca» i, a més, també van veure flaixos de llum, com si els encaputxats estiguessin fer fotografies. Els individus van començar a cridar «viva España» i «us matarem».

«Vam veure que eren gent perillosa i vam tornar a dins. Més tard van marxar perquè van veure que no volíem problemes», ha relatat. La fiscalia li ha demanat si sabia que el referèndum de l'1-O estava prohibit i Porras ha estat taxatiu: «Si votar és un delicte aquí hauríem d'estar asseguts dos milions de catalans». Un cop finalitzada la seva declaració, Joan Porras ha abandonat la sala i ha donat la mà als presos als que cada dia anava a desitjar bona nit a Lledoners.