15 de maig de 2019
15.05.2019

Sant Vicenç i l'escola Sant Josep de Navàs reben premis europeus per la reducció de residus

Dos dels sis premis atorgants en el marc de la Setmana Verda Europea han anat a parar a Catalunya

15.05.2019 | 13:28
Una de les activitats de la campanya Marató residu zero de Sant Vicenç

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i l'escola Sant Josep de Navàs han estat guardonats amb sengles premis de la Setmana Europea de la reducció de residus per haver impulsat "les accions de sensibilització més destacades" a la Unió Europea en aquest àmbit. En la cerimònia que ha tingut lloc al Comitè de les Regions a Brussel·les aquest dimecres al matí dos dels sis premis europeus concedits en el marc de la Setmana Verda Europea han anat a parar a Catalunya. El guardó ha reconegut la campanya del municipi del Bages per promoure menjars escolars sostenibles i saludables entre els alumnes de les escoles del municipi i un projecte d'aprenentatge de llengües vinculat a la sostenibilitat en què va participar el col·legi Sant Josep de Navàs.

La selecció com a candidates la va fer prèviament l'Agència Catalana de Residus tenint en compte la relació de l'activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat: l'originalitat de la proposta, el caràcter innovador, l'adaptabilitat a altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

El projecte de Sant Vicenç s'havia presentat en la categoria d'administracions. Es tracta de la Marató Residu Zero. Una campanya per promoure l'esmorzar sostenible i saludable per reduir els residus que genera la canalla a escola. La iniciativa ha tingut la participació de tres centres del municipi i de 600 alumnes, a més de la implicació de les famílies a través de cada AMPA, i s'ha aconseguit una reducció del 33% de la generació de residus d'envasos. Els eixos principals del projecte han estat la millora de la salut, per mitjà de fomentar uns esmorzars més saludables (amb menys brioixeria i més fruita i entrepans), i la cura pel medi ambient en reduir els residus (envasos, plàstic i paper d'alumini), que sovint s'associen a productes alimentaris poc saludables.

La Marató Residu Zero va començar el mes d'octubre quan es van comprovar i comptabilitzar els residus que es generen a l'hora del pati en el moment d'esmorzar durant tota una setmana. Tot seguit es van fer tallers específics per edats a cada classe en què es van treballar les pautes per esmorzar de manera saludable i sostenible. Unes setmanes més tard es va fer un segon recompte dels residus generats als patis per avaluar si els alumnes havien començat a canviar els hàbits. I en molts casos ja ho havien fet.

Pel que fa al premi a l'escola Sant Josep de Navàs, correspon a l'apartat de cooperació entre regions. Aquest centre, juntament amb quatre escoles de Finlàndia, Grècia, França i els Països Baixos han promogut un projecte que parteix de la idea de buscar una paraula per a cada lletra de l'alfabet relacionada amb la sostenibilitat i els residus, decidides a partir d'una reflexió col·lectiva. A partir d'aquí es va crear una frase de defensa i sensibilització i es va elaborar un vídeo conjunt amb lletres, frases i veus de les nenes i els nens de les escoles participants. A Navàs, a més, han treballat l'acció Envàs, te'n vas, sensibilitzant tots els alumnes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya