L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i el col·legi Sant Josep de Navàs han rebut dos premis europeus per a projectes que han desenvolupat en el camp de la reducció de residus. Es tracta, de fet, dels dos guardons que s'ha endut Catalunya del certamen que la Comissió Europea convocava en el marc de la Setmana per a la Reducció de Residus. L'acte de proclamació i lliurament va tenir la ahir al Comitè de les Regions, a Brussel·les, i hi va assistir la delegada de la Generalitat davant la Unió Europea, Meritxell Serret. En total es concedien sis premis per a projectes de tot el continent.

El guardó ha reconegut la campanya del municipi santvicentí per promoure menjars escolars sostenibles i saludables alhora entre els alumnes de les escoles del municipi, i un projecte d'aprenentatge de llengües vinculat a la sostenibilitat en què va participar el col·legi Sant Josep de Navàs. La selecció com a candidates la va fer prèviament l'Agència Catalana de Residus tenint en compte la relació de l'activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada el novembre passat: l'originalitat de les propostes, el caràcter innovador, l'adaptabilitat a altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

El projecte de Sant Vicenç s'havia presentat en la categoria d'administracions. Es tracta de la Marató Residu Zero. Una campanya per promoure l'esmorzar sostenible i saludable per reduir els residus que genera la canalla a escola. La iniciativa ha tingut la participació de tres centres del municipi i de 600 alumnes, a més de la implicació de les famílies a través de cada AMPA, i del centre d'atenció primària i s'ha arribat a aconseguir una reducció d'un terç de la generació de residus d'envasos. Els eixos principals del projecte han estat la millora de la salut, per mitjà de fomentar uns esmorzars més saludables (amb menys brioixeria i més fruita i entrepans), i la cura pel medi ambient en reduir els residus (envasos, plàstic i paper d'alumini), que sovint s'associen a productes alimentaris poc aptes.

La Marató Residu Zero va començar el mes d'octubre quan es van comprovar i comptabilitzar els residus que es generen a l'hora del pati en el moment d'esmorzar durant tota una setmana. Tot seguit es van fer tallers específics per edats a cada classe en què es van treballar les pautes per esmorzar de manera saludable i sostenible. Unes setmanes més tard es va fer un segon recompte dels residus generats als patis per avaluar si els alumnes havien començat a canviar els hàbits. I en molts casos ja ho havien fet.

Pel que fa al premi a l'escola Sant Josep de Navàs, correspon a l'apartat de cooperació entre regions. Aquest centre, juntament amb quatre escoles de Finlàndia, Grècia, França i els Països Baixos han promogut un projecte que parteix de la idea de buscar una paraula per a cada lletra de l'alfabet relacionada amb la sostenibilitat i els residus, decidides a partir d'una reflexió col·lectiva. A partir d'aquí es va crear una frase de defensa i sensibilització i es va elaborar un vídeo conjunt amb lletres, frases i veus de les nenes i els nens de les escoles participants. A Navàs, a més, han treballat l'acció Envàs, te'n vas, sensibilitzant tots els alumnes.

El premi s'ha atorgat a criteri d'un jurat europeu independent que representa sis categories: administracions i autoritats públiques, entitats educatives, associacions i ONG, empreses i indústries, ciutadans i Premi Especial del Jurat.

El guardó distingeix les accions dutes a terme durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, tenint en compte criteris d'originalitat de les propostes, el seu caràcter innovador, entre altres aspectes.