L'Ajuntament de Moià és el nou propietari de l'aparcament sub-terrani a mig fer de sota el CAP i també de l'edifici d'habitatges de l'antiga caserna. Són els dos actius que faltava liquidar de la societat municipal MoiàFutur, en concurs de creditors, i pels quals el consistori va presentar una oferta de compra a començament d'abril. L'administrador concursal ha comunicat ara que aquesta és l'única oferta presentada, i per tant és l'Ajuntament qui es queda els dos equipaments, i posa fi a gairebé una dècada de deutes acumulats per una societat en fallida que ha estat impossible de reflotar.

En el cas de l'aparcament, l'oferta presentada és de 195.000 euros sobre una taxació d'1.576.070 euros, mentre que la dels pisos de la caserna puja a 100.125 euros sobre una taxació de 374.094 euros. Amb aquesta compra, l'Ajuntament recupera dos actius que considera importants per al municipi (i per un cost de 295.125 euros), i aconsegueix evitar fer front als préstecs amb Caixa Catalunya, a banda dels interessos de demora i possibles responsabilitats que suposava el manteniment d'aquesta societat endeutada.

Els problemes de MoiàFutur arrenquen dels darrers anys de l'era de l'alcalde Josep Montràs, que va governar al poble entre el 1983 i el 2011. Va ser a través d'aquesta empresa municipal que es va construir el CAP amb un pàrquing subterrani de tres plantes i es volia promoure la conversió de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil en habitatges. En tots dos casos els contractes inicials es van modificar poc temps després d'haver-ne fet l'adjudicació, per ampliar-ne el contingut (el pàrquing amb dues plantes més, i la caserna també amb un aparcament subterrani), la qual cosa n'augmentava el pressupost. Tot plegat va elevar el deute de MoiàFutur fins a 5.800.000 euros el 2011 per unes obres que, a més, van quedar a mig fer. Atesa la impossibilitat de fer front a aquest deute, la societat municipal va presentar un concurs de creditors.

Un intent de reflotació fallit

Tot plegat, i ja amb el nou govern d'Aramoià, va comportar l'aprovació d'un conveni mitjançant el qual s'establia un calendari de pagaments a deu anys per tal de poder retornar el deute.

Al principi, s'hi va poder fer front, amb quotes de 27.606 euros, però que anaven augmentant exponencialment fins als 855.814 euros el darrer any. Com a alternativa, es va mirar de fer viable la societat mitjançant la venda o la rendibilització dels actius, però no va donar resultats. D'una banda, per la crisi econòmica, i de l'altra, perquè es tractava d'uns actius a mig fer o en estat ruïnós. A més, el gener del 2018, la Comissió Territorial d'Urbanisme va denegar la modificació puntual que havia de permetre el canvi d'ús de la primera planta del soterrani perquè pogués ser comercial, la qual cosa encara va perjudicar més la possibilitat de trobar-hi una sortida viable.

Aquesta resolució va avortar definitivament la possibilitat d'explotació comercial del soterrani de la plaça del CAP en què es confiava per poder reactivar econòmicament la societat, i es va veure que l'única sortida possible que li quedava a l'Ajuntament era la seva liquidació, perquè tampoc podia fer front als venciments del deute cada cop més cars fixats pel conveni i que encara li faltava pagar.

Va ser a final del 2018 quan el jutge va manar a l'administrador concursal la liquidació d'aquests actius, i va donar un termini de tres mesos per trobar compradors. L'Ajuntament de Moià, que es negava a perdre'ls, va presentar la seva oferta a començament d'abril tant per l'aparcament com pels pisos de l'antiga caserna, i finalment se'ls ha pogut quedar perquè la seva ha estat l'única oferta presentada.

El futur, incert

L'Ajuntament de Moià tindrà ara dos equipaments nous per desenvolupar, i en els quals haurà de fer inversions, si bé ha aconseguit que siguin de la seva propietat i per un preu avantatjós, que és el que pretenia l'actual govern d'Aramoià.

Es calcula que les obres per acabar l'aparcament subterrani de sota l'ambulatori podrien suposar una inversió de mig milió d'euros. Pel que fa a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, és en un solar qualificat com a equipament, i entre les opcions dels pisos figura la de convertir-los en habitatge social.