La CUP de Navàs, que va gua-nyar les eleccions municipals per només tres vots de diferència amb ERC, ha proposat als republicans fer un pacte de govern i compartir l'alcaldia, dos anys cada formació. Els dos partits han obtingut 5 regidors i això els permetria fer un govern amb una àmplia majoria. Els republicans veuen amb bons ulls la proposta de la CUP, però han d'acabar d'estudiar «els serrells» abans de tancar l'acord. De fet, si l'entesa prospera, les dues formacions repetirien el pacte de govern que ja van rubricar fa dues legislatures.

L'assemblea local de la CUP, que aquest mandat governava en solitari amb majoria absoluta, va fer pública ahir la proposta de pacte que ha ofert a ERC. Segons explica el cap de llista de la formació rupturista, Genís Rovira, «vistos els resultats, és evident que Navàs demana a crits que ens entenguem amb ERC, i no s'entendria si no fos així». De la mateixa manera, no proposaran governar en minoria perquè «no és el que vol la gent, malgrat que tenim la legitimitat de fer-ho perquè som el partit guanyador», ni tampoc intentaran cap pacte ni amb el PSC ni amb Junts per Navàs.

Per la seva banda, el cap de llista d'ERC, Salvador Busquets, expressava ahir «la voluntat d'arribar a un acord» i assegurava que, després del primer contacte, «hem d'acabar de polir els serrells per veure com ho fem». Donava per bona la proposta d'una alcaldia compartida que considera que «és un bon punt de partida de la negociació». Les dues formacions han establert que es trobaran la setmana vinent per continuar-ne parlant. «Nosaltres presentarem una alternativa, que serà similar, i creiem que no ens costarà acabar-nos de posar d'acord», afirmava.

Busquets recordava ahir que els republicans ja havien expressat durant la campanya que «la nostra prioritat era pactar amb la CUP, tant pel tema nacional com per la similitud de programes i d'ideologia, i hem començat per aquesta opció». Tot i així, assegura que mantindran contactes amb la resta de formacions (Junts per Navàs i PSC) perquè «tenim ganes que l'oposició també participi del govern del poble» en determinats aspectes.

La proposta de pacte que fa la CUP passa per una alcaldia compartida (2+2) però no de 10 regidors, com hauria de ser, tenint en compte que les dues formacions n'han obtingut 5, sinó de 8. La proposta passa perquè cada partit assumeixi l'alcaldia durant dos anys i l'acompanyin 5 regidors del mateix partit, mentre l'altre només tindria 3 regidors; al cap de dos anys, es canviaria l'ordre i qui tindria 3 regidors passaria a tenir-ne 5 a més de l'alcaldia. Durant els 4 anys, els 2 regidors restants de cada formació, que escolliria cada partit independentment, no tindrien cap càrrec dins de l'Ajuntament, però sí que formarien part del ple municipal i de diferents comissions de treball. Segons la CUP, aquesta és una proposta que busca «la màxima equitat i que respon millor als resultats electorals». La formació independentista considera que «ser 10 regidors al govern no afavoreix el tracte amb els tècnics ni amb la gestió del dia a dia» i, a més, afegeixen que hi hauria un estalvi econòmic i millor eficiència a l'hora de gestionar.

Pel que fa als resultats electorals, l'assemblea local de la CUP de Navàs ha fet una valoració «raonadament positiva». Malgrat haver perdut poc més de 380 vots, consideren que els 1.170 vots obtinguts, i que els ha permès ser la primera força, a només 3 vots d'ERC, és una fita a tenir en compte, i encara més amb l'alta participació d'aquests comicis (el 72%).

L'organització política vehicula aquesta pèrdua de vots a dos factors ben diferenciats. D'una banda, acusen el desgast de la majoria absoluta i, sobretot, no haver sabut trobar els mecanismes per explicar tota la feina feta durant els últims 4 anys. Segons expliquen en un comunicat, «hem fet feina bruta, com reduir el deute, que és un aspecte molt profitós per a Navàs, perquè hem deixat d'hipotecar el futur del poble, però que també és poc vistós», a més, admeten que de vegades hi ha hagut una manca de previsió a l'hora de fer obres, una certa descurança en algunes zones del poble o una comunicació poc fluida amb l'oposició.

D'altra banda, consideren que la poca visualització de la CUP a escala nacional, tampoc hi ha ajudat «tal com demostra la davallada generalitzada de vots arreu del territori», i demanen una reflexió profunda de la formació a tots els nivells, i amb l'objectiu d'enfortir el municipalisme.