Música per la Llibertat, la iniciativa d'arrel bagenca sorgida per reclamar la llibertat dels líders independentistes empresonats, recollirà demà el guardó que li ha concedit l'Obra Cultural Balear d'Inca en el marc dels Premis de Maig 2019.

En concret, li ha estat concedit el premi Pau Casesnoves. L'acte de lliurament dels Premis de Maig 2019, de la qual enguany se celebra la 22a edició, tindrà lloc aquest diumenge a les 7 de la tarda al claustre de Sant Domingo. El de la Música per la Llibertat és un dels cinc guardons que s'atorguen. El premi Pau Casesnoves va destinat a reconèixer aquelles persones o col·lectius «que han contribuït a la reivindicació o a la promoció de les nostres senyes d'identitat», segons es posa de manifest en el veredicte de concessió.

Música per la Llibertat va néixer avui fa exactament 19 mesos. L'1 de novembre del 2017, una santfruitosenca, Anna Ortega, treia la pols a la seva flauta travessera, se n'anava a la porta de l'ajuntament, interpretava El cant dels ocells i feia la promesa que ella es mantindria ferma en aquest gest fins que els presos del procés sortissin en llibertat de les seves cel·les.

Aquella iniciativa individual i que naixia sense el suport de ningú, es va donar a conèixer a través de Facebook i de contactes de l'entorn familiar i d'amistat de la mateixa Ortega. L'endemà, un grup de Manresa també s'afegia al compromís. I ràpidament Artés (el dia 4) i Santpedor els dies següents, i fins a més d'una setantena de poblacions de tot el país que estan adherides al grup Música per la Llibertat, i que sobretot va estendre i consolidar el seu esperit reivindicatiu al pla de la presó de Lledoners durant els mesos que hi van estar reclosos una part dels processats.

Artés és un altre municipi on se segueix la iniciativa, i des que s'hi va fer la primera interpretació, tres dies després que nasqués a Sant Fruitós, s'ha repetit cada dia de manera ininterrompuda i ja en suma un total de 573.